Türk
Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, Ramazan ayında bitki çayı içilmesini tavsiye ediyor. Sezik, Ramazan'da bütün gün boş olan midede genellikle iftardan sonra hazımsızlık, şişkinlik, gaz gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının başladığını, aynı rahatsızlıkların sahurdan sonra da görülebileceğini belirtiyor.
ÖDEME KARŞI PAPATYA
Sindirim sistemi rahatsızlık belirtilerini gidermeye yardımcı olacak bitkiler olduğunu belirten Sezik, sözlerine şöyle devam ediyor: "Avrupa İlaç Kurumu; mayıs papatyası, tarçın kabuğu, nane yaprağı, zencefil kökü ve rezene meyvesinin şişkinlik, gaz, hazımsızlık ve hafif spazm görülen sindirim sistemi rahatsızlıklarında geleneksel olarak kullanılabileceğini kabul ediyor. Diğer bilimsel kaynaklarda da bu bitkilerin sindirim sistemi rahatsızlıkları ile ilgili olan başka pek çok yararlı etkilerinin bulunduğu belirtiliyor. Mesela papatyanın enflamasyon giderici, ödem boşaltıcı, antimikrobiyal, idrar attırıcı, rezenenin safra salgısını artırıcı ve çocuklarda görülen kolikleri giderici, tarçının spazm giderici, nanenin ise mikroorganizmaların üremesini durdurucu etkisi olduğu belirtiliyor."
SAHURDA FARKLI BİR ÇAY
Prof. Dr. Ekrem Sezik, iftar ve sahurdan sonra şu bitki çayı karışımlarını tavsiye ediyor: "İftar sonrası için; cam bir kap veya porselen demliğe, bir poşet papatya, bir poşet nane, bir çay kaşığı rendelenmiş zencefil (veya bir poşet zencefil) ve üçdört karanfil koyun. Üzerine kaynar olmayan sıcak su ilave edin. Su miktarı, iki-üç kupa çay içmenize yetecek kadar olmalı. 5-10 dakika demledikten sonra için." Prof. Dr. Sezik, sahur içinse daha farklı bir formül tavsiye ediyor: "Sahurdan sonra, en çok görülen rahatsızlık aşırı gaz meydana gelmesidir. Cam bir kaba veya porselen demliğe bir poşet papatya, bir poşet rezene, bir poşet adaçayı, bir poşet nane, birkaç parça tarçın koyup üzerine kaynar olmayan sıcak su ilave edin. Demlenmesini bekleyip için."