Ağızda var olan çürükler, dişeti rahatsızlıkları, mide problemleri, boğaz enfeksiyonları, bazı sistemik rahatsızlıklar ipi göğüsleyen temel sebeplerin başında yer alıyor.
Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Ünal, ağız kokusunu önlemek için nelere dikkat edilmesi konuşunda şu bilgileri verdi: ''Ağızda var olan çürükler ve diş eti hastalıkları için Ramazan başlamadan önce diş hekiminize uğramanız en önemli ve etkili tedbirlerin başında yer alıyor. Ramazan ayı boyunca işlenmiş gıdalardan, aşırı şekerli ve baharatlı gıdalardan uzakta durmak önemlidir. Bu gıdaların vücuttan uzaklaşmaları ter ve nefes yolu ağırlıklı olduğu için ağız kokusu ve ter kokusunun temelini oluştururlar. Sahurda midemizi rahatsız edecek ağır gıdalar yerine lif içeriği ağırlıklı gıdalar tüketilmelidir. Kafein içerikli içecekler ağız kuruluğuna neden olma özellikleriyle bilinirler. Aşırı çay, kahve ve kola gibi kafein oranı yüksek olan içecekler iftar ve sahurda aşırı tüketilmemelidir.''
İFTARDAN VE SAHURDAN SONRA DİŞLER MUTLAKA TEMİZLENMELİ
Ramazan ayındaki uzun süreli açlık döneminde tükürük akışının azalmasına bağlı olarak çürük oluşma oranında büyük bir artış meydana geldiğini belirten Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Ünal, ''Bundan dolayı iftardan ve sahurdan sonra dişler mutlaka, sürekli ve dikkatli bir şekilde fırçalanmalıdır. Fırçalama işleminden sonra diş ipi yardımıyla fırçanın ulaşamadığı diş aralarında kalmış olan ve kokuya sebep olabilecek gıda artıkları da uzaklaştırılmalıdır. Devamında hazır ağız çalkalama suları veya tuzlu su ile yapılan gargara işlemi çürüklere karşı koruma kalkanı oluşturacaktır'' diye konuştu.
AĞIZ KOKUSUNUN SEBEBİ BAKTERİ
Ağız kokusunun en önemli sebeplerinden biride, büyük ölçüde dilin arka kısmında yer alan bakteriler ve yanak iç yüzünde kalan gıda artıkları olduğunu belirten Dt. Ünal, bu sebeple bu bölgeler özel dil temizleme fırçaları ve aparatlarıyla özenli bir şekilde temizlenmesi gerektiğini söyledi.