Kimi zaman çok sevdiğimiz evcil hayvanlarımızdan kimi zaman da besi için yetiştirilen hayvanlardan ya da bazı vahşi hayvanlardan bulaşan hastalıklara yakalanabiliriz. Hem evcil hayvanların hem de besi hayvanlarının sağlık kontrollerini ve aşılarını düzenli olarak yaptırarak bu risk faktörünü ortadan kaldırabiliriz.
Gerekli önlemleri alarak ve bakımlarını iyi yaparak hem kendi sağlığımızı, hem evcillerimizi korur hem de besi hayvanlarının telef olmasını önlemiş oluruz.
Hangi Hayvandan Hangi Hastalık Bulaşır?
Kuduz: Tilki, kurt, çakal gibi vahşi hayvanlar ve köpek, kedi, koyun, keçi, sığır, at gibi evcil hayvanlar.
Şarbon: Koyun, keçi, domuz, sığır gibi hayvanlar.
Toksoplazmoz: Domuz, keçi, koyun, kedi ve kemirici hayvanlar.
Kuş Gribi: Kanatlı hayvanlar.
Bruselloz (Malta Huması): Koyun, keçi, sığır, domuz ve benzeri hayvanlar.
Tüberküloz (Verem): Kuş, sığır.
Ruam: At, eşek ve katır gibi tek tırnaklı hayvanlar.
Veba: Tavşan ve fare gibi kemirici hayvanlar.
Salmonella: Sığır, keçi ve kümes hayvanları.
Tularemi: Tavşan, fare ve diğer kemirgen hayvanlar.
Tenyazis: Sığır benzeri hayvanlar.
Bunlardan sık karşılaşılan bazı hastalıkların bulaşma yolları
Şarbon: Deri şarbonu ciltteki yara ve çiziklerden, akciğer şarbonu solunum yoluyla, bağırsak şarbonu ise hastalıklı hayvanların etlerinin çiğ yenmesi yoluyla bulaşır.
Kuduz: Kuduz virüsü taşıyan bir hayvanın ısırması sonucu ya da salyasının kesik, çatlak, açık yaraya teması halinde bulaşır.
Bruselloz (Malta Humması): Sığır, keçi, koyun gibi hayvanların sütünün çiğ olarak içilmesi ya da pastörize edilmemiş sütlerden yapılan gıdaların tüketilmesi yoluyla bulaşır.
Toksoplazmoz: Kedi dışkısının bulaştığı su ve gıdaların tüketilmesi, yeterince pişirilmemiş etlerin yenmesi sonucu bulaşır.
Kuş Gribi: Bu hastalığı taşıyan ya da bu hastalıktan ölmüş hayvanların tüylerine dokunmak, dışkı ve burun akıntılarının bulaştığı yerlere, eşyalara dokunmak, bu hayvanları kesmek, pişirmek için hazırlamak yollarıyla bulaşır.
Hayvanlardan İnsanlara Bulaşan Hastalıklardan Nasıl Korunuruz?
Bazı önlemler alarak, kişisel ve toplumsal sağlığımızı koruyabiliriz. Steril ortamlar ve düzenli sağlık kontrolleri, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkları önlememizde büyük rol oynar. Dikkat etmemiz gereken konuları şöyle sıralayabiliriz;
* Sütü kaynatıp, hızlıca soğutulması sağlanarak tüketilmeli ya da pastörize sütler tercih edilmeli,
* Yumurta ve et pişirilerek tüketilmeli,
* Çiğ köfte yenmemeli,
* Kedi ve köpek gibi evcil hayvanların kuduz aşıları düzenli olarak yapılmalı,
* Aşısız ve şüpheli hayvanların ısırması durumunda ısırılan yer sabunlu suyla güzelce yıkanmalı ve sağlık kuruluşlarına başvurularak aşı yaptırılmalı,
* Kişisel temizliğe ve el temizliğine önem verilmeli, yemekten önce ve sonrasında, tuvaletten sonra, dışarıdan eve gelince, eller iyice yıkanmalı,
* Besi hayvanı yetiştirirken sağlık kontrolleri düzenli olarak yapılmalı,
* Hasta kanatlı hayvanlara dokunulmamalı, etleri ve yumurtaları tüketilmemeli,
* Şarbon şüphesi var ise et ve deriye dokunulmamalı,
* Çiğ süt ile yapılan taze peynir tüketilmemeli ya da tuzlu su içerisinde 3 ay bekletildikten sonra yenmeli,
* Kuduz şüphesi olan hayvanlar, resmi yerlere bildirilerek önlem alınması sağlanmalıdır.