En çok Ortadoğu ve Japonya başta olmak üzere diğer Asya ülkelerinde görülen bu hastalık erkekler arasında daha yaygındır. Behçet hastalığının başlıca etkisi damarlarda yarattığı tahribattır.
Sebebi tam olarak bilinmeyen hastalık nedeniyle vücudun bakteri ve virüslerle mücadelesinde kullandığı antikorlar sağlıklı dokulara saldırarak tahribata ve iltihaplanmaya yol açar. İltihaplanmanın etkisiyle birlikte şişlik, kızarıklık ve ağrı gibi belirtiler görülür.
Ağız içi yaralar ve ciltte görülen bazı sorunlar Behçet hastalığının yaygın olarak görülen belirtileri arasındadır.
BEHÇET HASTALIĞININ SIK GÖRÜLEN BELİRTİLERİ
Behçet hastalığının belirtileri kişiden kişiye göre değişebilir. Bunun nedeni bağışıklık sisteminin hangi dokulara zarar vereceğinin önceden kestirilememesi ve vücudun farklı noktalarında tahribata yol açabilmesidir.
Bazı hastalarda ağız içinde veya genital bölgede küçük yaralar oluşurken bazı hastalarda menenjit (beyin zarı iltihabı) gibi daha ciddi sorunlara görülebilir.
Behçet hastalığı ilerledikçe ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Belirtiler zaman zaman kendini gösterip daha sonra 1-2 hafta ortadan kalkabilir. Bu durum bağışıklık sisteminin ataklarına bağlı olarak gelişir ve her atakta farklı bir belirti görülebilir.
Behçet hastalığının teşhisi için bu belirtilerin nasıl ve ne zaman ortaya çıktığının, ne kadar sürdüğünün not edilmesi önemlidir. Diğer bağışıklık sistemi hastalıklarında olduğu gibi Behçet hastalığının belirtileri de kolaylıkla diğer bazı hastalıkların belirtileriyle karıştırılabilir.