Türkiye'deki trüf mantarı potansiyelinin ortaya çıkartılarak ekonomiye kazandırılması için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) öncülüğünde, yabancı bilim insanları ve uzmanlarla çalışma yürütülüyor.
"Kralların yiyeceği" ve "siyah elmas" olarak nitelendirilen, kilogram fiyatı kalitesine ve türüne göre 100 ila 3 bin avro arasında değişen trüf mantarı üretiminin artırılması amacıyla 4'ü yabancı 5 bilim insanı, laboratuvar ortamında ve sahada çalışma yapıyor.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aziz Türkoğlu'nun koordinatörlüğündeki çalışmalara katılan trüf mantarı uzmanı Fransız Pierre Sourzat, potansiyelin ortaya çıkartılarak ekonomiye kazandırılması için bilimsel çalışma yürütüyor.
Türkoğlu ve Sourzat, laboratuvar ve saha çalışmalarında tespit ettikleri bulguları inceleyip, doğal olarak ve bu amaçla oluşturulmuş bahçelerde yetişen trüfleri inceleyerek üreticilere yapılması gerekenleri anlatıyor.
Trüf mantarı uzmanı Pierre Sourzat, yaptığı açıklamada, bu mantarın Fransa, İspanya ve İtalya'da yetiştiğini anlatarak, son 30 yıldır Türkiye'nin de arasında bulunduğu bazı ülkelerin, kültür ortamında trüf mantarı üretmeye başladığını kaydetti.
"Türkiye trüf üretimine uygun bir ülke"
İlginç kokusu ve aromasıyla trüf mantarının gastronomik açıdan önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Sourzat, Türkiye'nin trüf üretimine uygun bir ülke olduğunu belirtti.
Muğla'da hem doğal hem ekolojik alanlarla ilgili çalışmaları yerinde izlediklerini, iklimle trüf mantarı arasındaki ilişkileri incelediklerini ve aynı zamanda oluşturulan trüf bahçelerindeki son durumu gözlemlediklerini belirten Sourzat, "Burada doğal alanlarda gördüğüm trüf mantarları beni çok mutlu etti. İklimle trüf mantarı üzerinde çalışma yapacağız." dedi.
Dünyanın birçok ülkesini gezdiğini ve trüfle ilgili çalışma yürüttüğünü ifade eden Sourzat, şunları kaydetti:
"Çin'de, Asya ülkelerinde, Güney ve Kuzey Amerika'da, Şili'de, Arjantin'de, Yeni Zelanda'da, Avustralya'da ve dünyanın bir çok ülkesinde hem trüflerin ekolojisiyle ilgili çalışma yaptım hem de kültürüyle ilgili danışmanlık verdim. 40 yıldan fazladır bütün kıtalarda trüfle ilgili danışmanlık yapıyorum. Afrika'da yaklaşık 20 yıldır bu alanda kültüvasyon çalışmaları yapıyorum. Fas'ta da trüf üretimini ben başlattım. 2 yıl önce Fas'ta yazlık trüf bulunarak üretimine başlandı."
AA