Dermatolog Dr. Güneş Ertürk ''Lazer epilasyon vücut ve yüz tüylerinin kalıcı olarak giderilmesini amaçlayan bir yöntemdir. İlk defa 1996 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Lazer epilasyonda prensip kıl rengine dayalıdır. Renge duyarlı olan lazerler koyu renkli tüyü yakalayarak tahrip ederler. Bu esnada kıl kökü yanar ve kalıcı olarak yok olur. Bu yüzden lazer epilasyon sırasında tüyler kısaltılır çünkü amaç tüyün kökünü yakmaktır''dedi.
Ertürk sözlerine şöyle devam etti: Vücut ve yüzdeki tüyler, bölgeye göre değişen yaklaşık 2-4 ay gibi aralıklarla aktif ve uyuma dönemine girerler. Lazer epilasyon sadece aktif tüyler üzerine etkilidir. Örneğin bacakta 100 kıl kökü varsa 20'si aktif geri kalan 80'i uyku durumundadır. Bu yüzden bir seansta 100 tüyün 20 si etkilenir. Yaklaşık 2-3 ay sonra kalan 80 tüyün 20 'si aktif duruma geçer ve tekrar uygulama yapıldığında bunlar etkilenir. Bu yüzden vücut uygulamaları 2-3 ay aralıklarla 4-8 seans olarak yapıldığında sonuç alınmaktadır.
Dermatolog Dr. Güneş Ertürk, genel olarak 4-8 seans sonunda %60-80 arasında kalıcı azalmalar olduğunu ifade etti. Ertük "Bazen hormonal bozukluk durumuna bağlı tüylerde hafif geri dönüşler olabilir. Lazer epilasyonla kullanılan lazerler alexandirite, diode , Nd:YAG lazer ve IPL (intensepulsedlight) sistemleridir. Her cihazın kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Bununla birlikte kaliteli, dünya standartına sahip lazer cihazları doğru kişilere, doğru dozlarla uygulandığında, hepsinden sonuç alınabilmektedir.
Lazer epilasyon sonuçları hormonal duruma, yaşa, tüy rengine, tüyün kalınlığına, ten rengine, cinsiyete, yapılan bölgeye, lazer epilasyon cihazının cinsine ve kullanılan dozlara göre değişir. Hormon bozukluğu olanlarda sonuçlar geç ve güç alınmaktadır. Diğer taraftan hormon bozukluğunun yarattığı tüylenme fazlalığını gidermek için lazer epilasyondan daha faydalı bir sistem yoktur. Bu yüzden bunu bilip ona göre plan yapmak gerekir. Ergenlik çağı ve 20'li yaşlarda lazer epilasyon sonuçları daha fazla seans gerektirir. Yaş ilerledikçe daha az seans gerekmektedir"dedi.
TENİN AÇIK OLMASI BÜYÜK AVANTAJ
Dermatolog Dr. Güneş Ertürk, lazer epilasyona en uygun tüylerin koyu kahve, siyah ve kalın tüylerin olduğunu belirtti.
Ertürk "Tenin açık olması her zaman avantajdır. Ten rengi koyulaştıkça cildi yakmamak için dozlar düşürülür. Böylece etkinlik azalmış olur. Ten rengi çok koyu olanlarda ND: YAG lazer tercih edilmelidir. Diode lazer koyu tenlilerde diğer bir seçenektir. Ten rengi açık olanlarda Alexandirite lazer ve IPL kıl yakma üstünlüğü nedeniyle özellikle tercih edilebilir. Kasık, alt bacak ve koltuk altı ençabuk ve en iyi sonuç alınan bölgelerdir.Vücudun diğer bölümleri daha fazla seans gerektirir. Erkeklerde hormonlar ve tüylerin derin yerleşimi nedeniyle seanslar normale göre çok daha fazla olur. Özellikle sırt bölgesi bazen tedaviye dirençlidir. Bu bölgede derine inen diode ve ND:YAG lazerleri tercih etmek gerekebilir. Lazer epilasyonda büyük başlık ve cildi yakmayacak en yüksek dozlarla uygulama yapmak en iyi sonuçların alınmasını sağlar "dedi.
SEÇİLEN LAZER ÇOK ÖNEMLİ
Dermatolog Dr. Güneş Ertürk "Yüz bölgesi lazer epilasyon için farklı değerlendirilmesi gereken bir bölgedir. Kalın yüz tüyleri için ve dudak üstü için lazer epilasyon sonuçları ve konforu nedeniyle özellikle tercih edilebilir. Ancak tüyler inceyse lazer epilasyon sonuçları değişik sonuçlar gösterebilir. Tüylerin aynen geri gelmesi veya bazı bölgelerde çoğalması gibi sonuçlarla karşılaşılabilir. Yine çok seyrek olan kalın tüylerde de dikkatli olunmalıdır. Seçilen lazerin türü, kullanılan enerji ve başlığın büyüklüğü sonuçları etkiler. Yüz bölgesinde vücudun tersine küçük başlık tercih edilmelidir. Büyük başlığın etrafa saçtığı enerji çevre alanı uyarabilmektedir. Lazer epilasyon uygun cihaz ve dozlarla yapılmazsa veya cilt yeni güneşe kalıp bronzlaştığı zamanlarda uygulama yapılırsa ciltte geçici yanıklar olabilir. Genel olarak lazer epilasyon yapıldıktan birkaç saat sonra ciltte koyuluklar belirir. Eğer yüzeysel bir yanıksa 1 haftada dökülür ve yerinde beyazlıklar kalır. Bu beyazlıklar 6 ay içinde iyileşir. Eğer derin bir yanıksa ciltte kalıcı koyuluk ve beyazlık kalabilir. Ancak bu durum çok olağandışı bir uygulama ile yapılabilir. Normal koşullarda kalıcı yan etki beklenmez "dedi.
Dermatolog Dr. Güneş Ertürk, lazer epilasyon öncesi 1 ay içinde kılı kökünden alan ağda veya epilatörün kullanılmaması gerektiğini ifade etti. Ertürk, tüylerin jilet, tüy dökücü ve ya tüy kısaltıcı ile kesilebileceğini söyledi. Ertürk " Epilasyon planlanan dönemde güneşten uzak durulmalı ve güneşten koruyucu kullanılmalıdır. Lazer epilasyonda hekim kontrolünde olan merkezler tercih edilmelidir" dedi.