OTİZM GENETİKSEL OLABİLİR
Meral Yücesan, 'Otizmin nedeni halen kesin olarak bilinmemekte fakat genetiksel olabileceği düşünülmektedir' dedi. Psikolog Meral Yücesan yaptığı açıklamada, ?Otizmin nedeni tam olarak bilinmese de, bazı bilim adamları genetik olduğunu düşünmektedir.
Halen hangi genin buna neden olabileceği araştırılmaktadır. Diğer araştırmalar, otizmi tetikleyenin belirli ilaçlar veya çocuğun çevresindeki şeyler olup olmadığı üzerine yoğunlaşmıştır. Bazıları da kızamık-kabakulak-kızamıkçık gibi çocukluk aşılarının buna yol açtığına inanır.
Fakat araştırmalar bunun gerçek olmadığını göstermiştir. Bu aşılar çocuğunuza zarar verebilecek hatta ölüme sebep verebilecek hastalıklardan koruduğu için, bu aşıların yapılması önemlidir? şeklinde konuştu.
OTİZMDE BELİRTİLER
Yücesan, ?Göz göze gelme, yüz ifadesi ve beden dili gibi sözsüz iletişim becerisinin gelişiminde belirgin problemler yaşıtlarıyla arkadaşlık kuramama diğerleriyle eğlence, ilgi veya başarıyı paylaşmaya karşı ilgisizlik empati eksikliği. Otistikler, diğerlerinin acı ve üzüntü gibi duygularını anlamada zorluk çekebilirler. Konuşmayı öğrenememe veya konuşmada gecikme. Otistiklerin yüzde 40'ı asla konuşmaz. Sohbet etmeye başlamada zorlanma. Ayrıca otistikler başlamış bir konuşmayı sürdürmede zorlanırlar. Kalıplaşmış veya sürekli tekrarlanan konuşma. Otistikler daha önceden duydukları belli bir cümleyi sürekli tekrar ederler (ekolali). Dinleyicilerinin bakış açısını anlamada zorlanma. Örneğin bir otistik karşısındakinin espri yaptığını anlamayabilir. Kelimelerin teker teker karşılıklarını algılar ve ima edileni anlayamaz.? İfadelerini kullandı.
Tedavi yöntemlerinin sürekli araştırıldığını anlatan Yücesan, ?Erken teşhis ve tedavi otistik çocukların tam potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olur.
Tedavinin birincil hedefi çocuğun yükümlülüklerini yerine getirebilmesini sağlayan becerilerini geliştirmektir.
Otizm belirtileri ve davranışları farklı kombinasyonlarda olabilir ve yoğunlukları değişebilir. Ayrıca bireysel belirtiler ve davranışlar zamanla değişiklik de gösterebilir.
Bu nedenlerden dolayı tedavi stratejileri bireysel ihtiyaçlar ve aile kaynaklarına göre düzenlenir? dedi.