Trakya Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yahya Çelik,
"Kadınlarda baş ağrısı olduğunda korkmuyoruz. Erkekler baş ağrısı şikayetiyle çok az geliyor ve gelenlerin çoğunda önemli sorunlar tespit ediyoruz" dedi.
Çelik, Edirne Belediye Başkanlığı Sağlık İşleri Birimi tarafından düzenlenen halk sağlığı bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de baş ağrısının toplumda görülme sıklığının yüzde 70 ile 90 arasında olduğunu belirtti.
Baş ağrısı olmayan insanın parmakla gösterilecek kadar az olduğunu vurgulayan Çelik, her insanın hayatının bir bölümünde baş ağrısı ile karşı karşıya kalabileceğini aktardı.
Baş ağrılarından en önemlisinin migren olduğunu ifade eden Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:
"Migrenin zorlayıcı, bulantılı, zonklayıcı bir ağrısı var. Genellikle kadınlarda görülüyor; açlık, adet dönemi, uykusuzluk, sigara kullanımı, bazı yiyecekler gibi tetikleyici faktörlere de sahip. Kadınlarda görülme oranı yüzde 20. Oldukça yüksek bir rakam. Erkeklerde yüzde 10. Kadınlarda daha çok gözüküyor. Kadında baş ağrısı görüldüğünde normal kabul ediyoruz, korkmuyoruz açıkçası.
Erkekler baş ağrısı şikayetiyle çok az geliyor ve gelenlerin çoğunda önemli sorunlar tespit ediyoruz. Baş ağrısı dışında başka hastalıkları var mı bunu tespit etmeye çalışıyoruz. Baş ağrısı ne zamandan beri var? 15 yıldır baş ağrım var diyenden korkmuyorum. 3 aydır baş ağrısı olandan daha da korkuyorum. Kronik ise korkmuyoruz ama ani başlayan baş ağrısından korkuyoruz. Ne kadar sürüyor ağrı? Ağrının süresine göre ağrıyı sınıflandırabiliyoruz."
Diğer bir baş ağrısı şeklinin de gerilim tipi baş ağrısı olduğuna dikkat çeken Çelik, gerilim tipi baş ağrısının genellikle öğleden sonra şakaklardan başladığını ve uzun sürdüğünü belirtti.
Çocuklarda da baş ağrısının önemli olduğunu vurgulayan Çelik, "Çocuklar baş ağrısını çok farklı bir biçimde dile getiriyorlar. Karnım ağrıyor, başım dönüyor, bulantım var gibi. Çocukluk çağındaki bireylerde ve yaşlılarda baş ağrısından çok korkuyoruz" ifadelerini kullandı.