"Obezite günümüz yaşam koşullarında insanların sağlığını en fazla tehdit eden rahatsızlıkların başında geliyor. Çünkü aşırı kilolar kişilerin sadece hareket ve yaşam tarzını kısıtlamakla kalmıyor aynı zamanda çok sayıda sağlık sorununa yol açabiliyor. Vücut kitle indeksi 40'ın üzerinde olan hastaların ameliyatsız yöntemler ile kilo vermesi genelde çok zor olabiliyor. Aşırı kiloları ile birlikte şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kireçlenme gibi çeşitli sağlık sorunları da yaşanmaya başladıysa hastaların obezite cerrahisi hakkında bilgi almak için alanında uzman bir genel cerraha başvurması gerekiyor."
Obezite cerrahisi hakkında bilinmesi gerekenler
"Obezite cerrahisi ile kilo verdirme iki şekilde gerçekleştirilebiliyor. Birincisi midenin hacmi küçültülerek hastanın daha az yiyecekle doyması ve sağlıklı bir beslenme ve egzersiz desteği ile uzun vadede kilo vermesi sağlanabiliyor. İkinci olarak da ameliyat ile midenin emilimi azaltılarak kilo vermesi sağlanabilir. Obezite cerrahisi yöntemlerinden Biliyopankreatik Diversiyon (BPD) ameliyatı hem kısıtlayıcı hem de emilimi azaltıcı bir ameliyattır. Bu sayede BDP ameliyatı ile çok daha hızlı ve belirgin bir kilo kaybı sağlanabilir. Hastalar ameliyattan sonraki ilk iki yıl boyunca fazla kilolarının % 75-80'ini verebilirler. Ortalama 5 yıl sonra ideal kilolarına inmiş olurlar. BDP ameliyatında hastaların verdikleri kiloları geri alma riskleri çok daha düşüktür."
Biliyopankreatik Diversiyon (BPD) ameliyatı sonrası
Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Kamil Gülpınar "BDP ameliyatı sonrasında ilk yıllarda düzenli doktor kontrolünde olunması gerekir. Hastaya sağlıklı beslenme ve hafif yürüyüş ya da yüzme sporları başta olmak üzere düzenli egzersiz alışkanlığı kazandırılır. Beslenmede protein desteğine ağırlık verilerek karbonhidrat ve yağ kullanımı kısıtlanır. Ameliyat laparoskopik yani kapalı teknik ile gerçekleştirildiği için ameliyat sonrası dikiş izi oluşmaz. Kilo verme ile birlikte kişinin yan hastalıklarında da hızla iyileşme görülür."
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar