Daha çok damar sertliği olarak bilinen 'ateroskleroz' hayatı tehdit ediyor. Atardamarların esnekliğini kaybedip kalınlaşması ve sertleşmesi ile oluşan bu damar hastalığı kalp krizibaşta olmak üzere kalp hastalıkları riskini arttırıyor. Bacaklardaki karıncalanma ve uyuşmanın damar sertliğinin habercisi olabileceğini söyleyen uzmanlar, bu hastalığın sinsi gelişen ve kronik bir problem olduğunu vurguluyor. Uzmanlar hastalıkla ilgili merak edilenleri yanıtlıyor:
DAMAR SERTLİĞİ NEDİR?
Bu hastalıkta, kan damarlarının iç kısımlardaki hücreler esnekliğini kaybedip, zayıflar veyakandaki yağlı maddeler birikinti yapar, damar daralır. Damar sertliği en çok kalp ve bacağa giden damarları etkiler.
SEBEPLERİ NELERDİR?
Damar sertliği genetik olabilir. Ailesinde, birinci dereceden akrabalarında hastalık varsa, bu kişilerin dikkatli olması gerekir. Diğer risk faktörleri ise diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, obezite, sigara ve strestir. Yani kişinin ailesinde erken yaşta kalp krizi geçiren varsa, yaşı ilerlemişse damar sertliği için risk altındadır.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tedavide asıl amaç, hastalığın ilerlemesinin engellenmesi ve geriletilmesidir. Bu amaçla ateroskleroz gelişiminde rol alan risk faktörleri engellenmeli veya tedavi edilmelidir.Örneğin tansiyonun düzenlenmesi, gıdalarla alınan yağ ve kolesterolün azaltılması, kilo kaybı, sigaranın bırakılması, şeker hastalığı varsa kontrol altına alınması sağlanmalı. Ayrıca aktif ve hareketli bir yaşam teşvik edilmeli. Öte yandan erken dönemde damar sertliği anlaşılan kişilerde damar tıkanıklığını kontrol altına alacak ve kan dolaşımı destekleyecek ilaç tedavileri verilir. İleri aşamada ise cerrahi tedaviye başvurulur.
BESLENME ÖNEMLİ
Sağlıklı beslenmek damar sertliği açısında önemlidir. Sebze-meyve ağırlıklı, az et, çok balık tüketen Akdeniz tipi beslenme tarzı ve düzenli egzersiz sayesinde damar sağlığı korunabilir. Katı yağı bırakıp daha fazla zeytinyağı, farklı sebze-meyvelerin bol tüketimi, bol bol balık, fındık ve ceviz gibi gıdaları yemek gereklidir. Sigarayı bırakmak, alkol, gazlı-şekerli içecekler, hazır gıdalar, şeker, tuz ve unlu gıdaları az tüketmek, ideal kiloyu korumakhastalığın ortaya çıkmasını engelleyebilir.
TEMİZLEYİCİ BESİNLER: Yanlış beslenme sonucu tıkanan damarlar ölüm riskini arttırıyor. Damarları temizleyen yiyecekler ise ömrü uzatıyor.
NAR: İçindeki antioksidanlar sayesinde nar, kan akışını arttırır ve damarların tıkanmasını önler
BADEM: E vitamini, çözünebilen lif ve tekli doymamış yağlar açısından zengin olan badem, damardaki hasarı engeller.
ZEYTİNYAĞI: Akdeniz ülkelerinde kalp has- talıklarının az görülmesinin nedeni zeytinyağı sayesindedir. Zeytinyağı kanseri önler, tansiyonu düşürür.
TARÇIN: Antioksidan deposu olan tarçın, kandaki şekeri düşürür ve bu sayede damarlar için çok faydalıdır.
ZERDEÇAL: Damar temizliğinde en etkili baharatlardan biridir. Ayrıca damar sertliğini önler.
KUŞKONMAZ: Damarlardaki baskıyı azaltır, damar tıkanıklığına iyi gelir.
MELİSSA: Spazm çözücüdür, damar açıcıdır, çarpıntıları ve kalp sıkışmalarını giderir. Sakinleştirir.
BELİRTİLERE DİKKAT
? Kalbe giden damarlarda tıkanıklık varsa, göğüs ağrısı
? Bacaklardaki tıkanıklıkta uyuşukluk
? Baldır kaslarında güçsüzlük
? İleri vakalarda ağrılı açık yaraların oluşması veya kangren meydana gelmesi
? Bacaklarda ve ayaklarda soğukluk, üşüme hissi
? Ayaklarda renk değişikliği (havaya kaldırıldığı zaman soluklaşma ve indirildiğinde koyu kırmızı renk alması)
? Ayak tırnaklarının kalınlaşması
Kaynak: Takvim