Genç yaşlı ayırt etmeyen ancak özellikle yaşı geçmiş insanlarda daha çok görülen kalp krizianlık ölümlere sebep olabiliyor. Yorgunluk, nefes darlığı gibi durumlarda sıkça görülen kalp krizinin bir çok belirtisi var. Bu belirtiler geldiğinde hastanın doktora götürülmesi eğer mümkün değilse de sağlık ekibi gelene kadar hastanın rahat nefes almasını sağlamak gerekiyor.
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir? Geldiği Nasıl Anlaşılır?
Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Atilla Bitigen özellikle ani kalp krizlerine karşı önemli uyarılarda bulundu. Kalp krizlerinde genetik faktörlerin de etken olduğuna dikkat çeken Prof. Bitigen, 40 yaş ve üstü kişilerde, kalp krizi riskinin her on yılda bir katlanarak arttığını açıkladı.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Göğüste 20 dakikadan fazla süren boyun, omuz, kollara yayılan şiddetli ağrı, nefes darlığı, öksürük, mide bulantısı ve soğuk terlemenin kalp krizinin ilk bulguları olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Bitigen; " 40 yaş ve üstü kişilerde, kalp krizi riski her on yılda katlanarak artmaktadır. Genetik olarak ailesinde erken yaşta kalp-damar hastalığı olanlar bu risk grubundadır. Yüksek kolesterol, sigara kullanımı, hipertansiyon, metabolik sendrom, obezite, diyabet, aşırı üzüntü, depresyon ve stres kalp krizini tetikleyen başlıca faktörlerdir. Ailesinde kalp hastalığı olanların ve 40 yaş üstü kişilerin yılda en az bir kez kalp check up'ı yaptırması şarttır" dedi.
KIŞ AYLARINA DİKKAT!
Krizin mevsimsel olarak da değişkenlik gösterdiğini söyleyen Prof. Bitigen; " Ağır yemek sonrası ağır egzersiz yapmak, soğuk hava veya soğuk rüzgarlı havada yürümek, spor yapmak kalp krizini tetikler. Kalp krizi özellikle kış aylarında, sabah erken saatlerde ve uyanırken daha sık görülür.