Sağlıksız yaşam şartların ve beslenme düzeni hastalıklara davetiye çıkartıyor. Bunlar bazen kalıtsal da olabiliyor. Ancak, rahatsızlıklarla mücadelede doğal besinler önemli rol oynuyor. Uzmanlar besinleri ve faydalarını şu şekilde sıralıyor:
TERE:
A, B2, C, K, E ve P vitaminleri içerir. A vitamini, güçlü bir antioksidan için iyi bir kaynaktır. K vitamini, bir kadına tavsiye edilen günlük miktarı yaklaşık yüzde 100 sağlar. Sadece 1 su bardağı su teresi damar sertliği önler. Kemikleri güçlendirir. Demir zenginidir. İyot, fosfor, manganez, bakır gibi diğer madensel tuzları da barındırır. İyi bir kabızlık gidericidir. Kronik bronşit ve diğer göğüs hastalıklarında, balgam sökmeye yardımcıdır. Göğüs anjininde de yararlıdır. Öksürüğü keser. Yalnız bu gibi hastalar suyunu içmelidirler. Damla ve romatizma hastaları için şifalı sağlar. Kan şekerini azaltır, vücuttaki zararlı bakterileri öldürür ve bağırsak solucanlarının düşmanıdır. Kilo verdirir. Yağ yakıcıdır.
TATLI PATATES:
Besleyicidir. Sindirimi kolay ve alerji riski düşük olduğu için bebekler için ilk besinlerden biri olarak öneriliyor. Mor renkte olanlar iltihap çözücülükten kanser önleyiciliğe kadar pek çok şeye yarıyor. A vitamini zenginidir. Göz ve bağışıklık sistemi hastalıklarında önemli bir maddedir. Yaşlanmaya karşı etkilidir. Bebekler in büyümesinde faydalıdır. Vitaminlerinden yararlanmak için haşlamak gerekiyor. C ve B6 vitamini, mangan, bakır gibi başka vitamin ve mineraller de içeriyor. Kan şekerini düzenliyor. Kalp krizi riskini düşürür.
AHUDUDU:
Güçlü bir cephanelik gibidir. Protein, karbonhidrat, selüloz, provitamin A, C ve P vitamini, elma ve limon asidi, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, mangan ve bakır bileşimi asidler, pürinli maddeler, reletin içerir. Tansiyonu düşürür. Kanı temizler. Vücutta biriken zehirli maddeleri atar. Yapraklarının özü terletir ve idrar söktürür. Bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Kabızlığı giderir. Ateşi düşürür. Vücuda dinçlik verir. Ahududu suyu: Böbrek ve safra kesesi taşlarına, nikriz hastalığına karşı çok faydalıdır. Boğaz, bademcik ve göz iltihaplarına iyi gelir. Göz iltihaplanmalarında suyuyla pansuman yapıldığında faydası olur.
ISPANAK:
Güçlü antioksidanlardan biridir. A, C, E ve B grubu vitaminleri ile demir, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein açısından oldukça zengindir. Yumurtalık, meme ve kolon kanserleri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türleri ile mücadelede yardımcı olur. Yaşlanma ile ilişkili beyin fonksiyonlarındaki düşüşü azaltır. Kalp-damar hastalıklarına karşı korur. Vücudun dayanıklılığını artırır ve kuvvet verir. Yorgunluğu giderir. Zihni güçlendirir. Yaşlılığa bağlı öğrenme zorluklarına iyi gelir. Kansızlığa, soğuk algınlığna, ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarına karşı da faydalıdır. Yüksek tansiyona karşı savaş açar. Sinirleri yatıştırır ve sakinlik verir. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Hemoroite (Basur) iyi gelir. Yara ve yanıkların iyileşmelerini hızlandırır. Kemikleri ve dişleri güçlendirir. Diş çürümelerini önler. Kolesterolü düşürür. Şeker hastalarına yararlıdır.
KIZILCIK:
A, C vitaminleri ile karoten, tiamin, riboflavin, niasin, kalsiyum, magnezyum, fosfor, bakır, kükürt, demir ve iyot içerir. Soğuk algınlığı, gribi önler. Bağışıklığı güçlendirir. Lif içeriği ile sindirimi kolaylaştırır. Tokluk hissini verir. Vücut direncini artırır. Hastalıklardan korur. Vücuttaki iltihaplanmayı önler. Alerjileri azaltır. Kan damarlarını güçlendirir. Kanın pıhtılaşmasını engeller. Tümörleri ortadan kaldırır. Kanseri önler. Gözlere de faydalıdır.
PAPAYA:
C vitamini açısından zengindir. A ve E vitaminleri barındırır. Kalp hastalığı ve kolon kanserine karşı koruma iki güçlü antioksidan için iyi bir kaynaktır. Düzenli yendiği takdirde kabızlığa, kanayan basur ve kronik ishale iyi gelir. Enerji verir. Bu nedenle çocuklar, hamile ve emziren bayanlar için mükemmel bir kuvvet deposudur. Sindirimi en kolay meyvelerden biridir. Diğer besinlerin kolayca sindirilmesine katkıda bulunur. Suyu sivilce ve siğillere kullanılabilir.