Kinoa ilk olarak Güney Amerika'da yaşayan İnkalar tarafından 4000 yıl önce yetiştirilmeye başlanmış. İnkalar kinoaya "tüm tahılların annesi" diyorlardı ve kutsal olduğuna inanıyorlardı.
Kinoa, tıpkı tahıl gibi tüketilen bir çeşit tohum. Üç tip kinoa var: beyaz, kırmızı ve siyah.
Kinoa besin değeri yüksek ve glütensiz bir tam tahıldır
Protein açısından en zengin besinlerden biridir, tüm amino asitleri içeren nadir bitkisel protein kaynaklarından biridir
Diğer tahıllara kıyasla neredeyse iki katı lif içerir
Birçok antioksidan içerir
Genel olarak eksikliğini çektiğimiz mineraller açısından zengindir
Yüksek miktarda riboflavin (B2) içerir
Demir içerir
Glisemik endeksi düşüktür
Glisemik endeks, bir besinin kan şekerini ne kadar hızlı yükselttiğini ölçmek için kullanılır.
Glisemik endeksi yüksek besinler tüketmek kişiyi acıktırır ve obeziteye iter.