"Yaşlandıkça yüz dokusu yer çekimi etkisiyle sarkmanın yanı sıra hacim eksilmesine de uğrar. Eski dolgunluğunu kaybettiği için de cildimiz, çizgiler ve kırışıklıkların boy gösterdiği bir portreye döner. 20 yıl öncesine kadar bunun tek çaresi yüz germe ameliyatı olsa da artık günümüzde birçok alternatif bulunmaktadır. Ameliyatsız yöntemler ile yaşlanmayla mücadelede az sayıda ameliyatsız prosedür bulunur. Bunların başında ise botox gelir. Botox, doğru kullanıldığında yüzde özellikle göz çevresinde yaşlanmanın etkilerini büyük oranda kaldırır."
Botox var olan kırışıklıkların tedavisinde kullanıldığı gibi erken başlandığında yeni kırışıklıkların oluşmasını önlediğini de belirten Op. Dr. Fatih Dağdelen "Yaygın olan çoğu tedavide olduğu gibi Botox da hakkında birçok yanlış bilgi bulunan bir uygulamadır. Bunların en yaygını ise botox'un kozmetik uygulama sonrasında yüz kaslarını felç ettiğidir. Ancak botox tecrübeli cerrahlar tarafından uygulandığında kasların hareketini zayıflatmanın ilerisine geçmez. Botox sonrasında hastaların yüzünde bir miktar işlev eksikliği olsa da doğru dozajda, doğru bölgelere uygulandığında fark edilmeyecek seviyede olur. Botox, botulinum toksin A'nın marka ismidir. Bu toksinin hafifletilmiş hali olup küçük dozlarda enjekte edildiğinde kaslara giden sinyalleri kısmen bloklar. Gevşeyen kaslar cildin yumuşamasını, böylece kırışıklıkların azalmasını sağlar."
Kırışıklıkların oluşmasını önler ve tedavi eder
Kırışıklıkların oluşma sebebini ise şöyle açıklıyor Op. Dr. Fatih Dağdelen "Vücudun neresinde olursa olsun bir kasın gerilmesi kırışmalara yol açabilir. Özellikle yüzde kasların biraz daha düzensiz dağılması kırışıklıkları meydana getirir. Botox ise deriden geçerek kas dokusuna enjekte edilir. 3 - 4 ay boyunca kaslar üzerinde gevşetici etkide bulunur ve bu sürenin sonunda etkisini kaybeder. Sonrasında kas normal haline döner, kırışıklıklar zamanla tekrar gözlemlenmeye başlar. Ancak düzenli olarak uygulanmaya devam edilirse etki süresinde 1 - 2 aylık bir artış görülüp yeni oluşacak bazı kırışıklıkların da önüne geçilebilir."
Botox uygulamasının sadece birkaç dakika sürdüğünü ve anestezi gerektirmediğini söyleyen Op. Dr. Fatih Dağdelen "Bunun nedeni ise Botox'un kendi yatıştırıcı etkisinin yanında enjeksiyonunda kullanılan iğnenin acıyı en aza indirgemek için oldukça ince olması. Tam olarak etki etmesi için 3 ile 5 gün arasında bir süre beklenilmesi gerekir. Tedaviden en az bir hafta öncesinden alkol ve mümkünse en az iki hafta öncesinden aspirin ve inflamatuvar ilaçların kullanımını kesmek morarma riskini düşürmek için önemlidir."
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Dağdelen "Genellikle hamile ve hamilelik sonrası emzirme dönemindeki kadınlara, myastenia gravis gibi nörolojik hastalıkları ya da kas zaafı olanlara botox yapılmaz. Normal aktivitelerinize tedaviden 30 dakika sonra geri dönebilirsiniz. Ancak botox yaptıran bir kişi birkaç saat boyunca çok yorucu, vücudu strese sokacak hareketlerden kaçınmalıdır. Bunun haricinde herhangi bir sakınca olmasa da morarma riskini minimuma indirmek için prosedür sonrasında biraz uzanılması ve dinlenilmesi tavsiye edilir."