Bu yüzden su, insan hayatında ilk andan itibaren vazgeçilmezdir. Peki, su içmenin faydaları nelerdir, gereğinden az su içmek nelere yol açar ve sağlıklı suya ulaşmak neden önemlidir?
Su, insan yaşamında oksijenden sonra gelen en önemli unsurdur çünkü hayat suda başlar. Dokuz ay boyunca bebeğin içerisinde bulunduğu ve bebeğin korunmasını sağlayan amniyon sıvısının yüzde 97 ila 99'u su ve mineral tuzlardan oluşur. Bu yüzden su, insan hayatında ilk andan itibaren vazgeçilmezdir.
Vücudumuzdaki bütün sistemler, organlar ve hücreler fonksiyonlarını gerçekleştirebilmek için suya ihtiyaç duyar. Bedenimiz için günde en az 2 litre su içmenin faydaları sayısızdır. Buna karşın, vücutta yaşanan yüzde 20'lik bir su kaybı insanı ölüme kadar götürebilirken, hayatta kalmak için oksijenden sonraki en önemli unsur olan suyun yetersiz tüketilmesi, yaşamımızı tehlikeye atacak ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarır. Peki, su içmenin faydaları nelerdir, gereğinden az su içmek nelere yol açar ve sağlıklı suya ulaşmak neden önemlidir? 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında, Diyetisyen Canan Aksoy bu soruları cevaplıyor:
Su içmenin faydaları nelerdir?
Yaşam içeceğimiz olan su, besinlerin sindirimine, emilimine ve hücrelere taşınmasına, hücrelerin, dokuların organ ve sistemlerin düzenli çalışmasına, vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılmasına, sindirim sisteminin düzgün bir şekilde fonksiyonlarını yerine getirmesine, vücut ısısının denetlenmesine, eklemlerin kayganlığının sağlanmasına ve çeşitli biyokimyasal olayların gerçekleşmesine yardımcı olur.
Bununla birlikte, günlük su tüketimi, soğuk algınlığı, kabızlık, idrar yolu enfeksiyonlarını engellerken, cilt sağlığının korunması, vücudun toksinlerden arındırılması ve zayıflama programı çerçevesinde kilo kaybının sağlanması için büyük önem taşır.
Gereğinden az su içmek nelere yol açar?
İnsanlar, idrara çıkarak, terleyerek ve nefes alıp vererek su kaybederler. Bu su kaybının, düzenli bir şekilde su içilerek telafi edilmesi gerekir; Yetersiz su tüketimi, su kaybını artıracağı için halsizlik, kilo alma, cilt sorunları, erken yaşlanma, kabızlık, yüksek kolesterol, eklem ağrıları, tansiyon, sindirim bozuklukları gibi birçok sıkıntıya sebep olur.
Bununla birlikte, vücut yüzde 3 su kaybettiğinde, kan hacmi ve fiziksel performans düşer; yüzde 5 su kaybettiğinde, konsantrasyon azalır; yüzde 8 su kaybettiğinde baş dönmesi, aşırı yorgunluk ve nefes almada güçlük görülür; yüzde 10 su kaybettiğinde kas spazmı ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunlarla karşılaşılır, son olarak yüzde 20 su kaybettiğinde ölüm gerçekleşebilir. Bunların hiçbirini yaşamamak için günde en az 2 litre su içmek şarttır.
Sağlıklı suya ulaşmak neden önemlidir?
Dünyada su kaynaklarının azalmasıyla birlikte, temiz suya ulaşmak her geçen gün zorlaşıyor. Küçük ölçekli yerleşimlerde altyapı eksikliği nedeniyle, büyük şehirlerde ise hem altyapı sorunları hem de artan tüketim sonucu temiz ve taze su bulmak neredeyse bir lükse dönüşmüş durumda.