ABD'nin New Jersey eyaletindeki Saint Barnabas Enstitüsü'nde genetik müdahale yöntemiyle 30 bebek üretimi ile eş zamanlı olarak Türkiye'de de uygulanan Gelecek Nesil Genetik Tarama (NGS) yönteminin, gebelik şansını yüzde 90 oranında artırdığı vurgulandı.
Türkiye'de beş aile bu yöntem ile çocuk sahibi olurken, Tüp Bebek Üretim İmmünolojisi ve Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Halit Fırat Erden, NGS yöntemiyle dünyaya getirdiği bebek ve aileleri ile düzenlediği basın toplantısında, genetik taramadaki yeni gelişmelere dikkat çekti.
Erden, ?Genetik taramadaki yeni gelişmeler sayesinde bir embriyonun, bütün kromozonları hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz. Bu bize neyi gösteriyor. Hastanın gebe kalamamasındaki ana sebepleri gösteriyor. Gördük ki gebe kalamamanın en büyük nedeni verilen embriyoların, çocuk adaylarının anormal oluşundan kaynaklanıyor. Anne ve babanın genetiği normal olsa bile. Bu durumda hastaların hayat tarzlarını değiştirmeleri, sağlıklı beslenmeleri, bir takım takviyeler almaları ile kendi döllerinde kendi değişikler yapabiliyor ve sağlıklı çocuklara sahip olabiliyorlar? dedi.
Başvuru yapan ailelerin sağlıklı olması gerektiğine işaret eden Op. Dr. Halit Fırat Erden, ?Bu sağlıklı çocukları bulduğumuz zaman mevcut gebelik şanslarını iki misli arttırdıklarını gördük. Yani iş hastada bitiyor, ne kadar sağlıklı olurlarsa sağlıklı bir döle sahip olacaklardır. Genelde uygulanan yöntemlerde embriyonun sadece şekline bakarak transfer ediliyordu. O da şansa bağlıydı? şeklinde değerlendirme yaptı.
Genetiği değişmiş bebeklerle basın mensuplarının karşısına geçerek hikayelerini paylaşan ailelerin, oldukça mutlu olduğu gözlendi.Bu yöntemle 4.5 aylık Ayşe Nisa adında kız bebeği olan Bedriye Uygun, arkadaş çevresi sayesinde bu tedaviden haberdar olduğunu ifade ederek, ?Pek bir sağlık sorunumuz yoktu aslında, ama bebeğimiz olmuyordu. Yaşımızdan dolayı olduğu düşünülüyorduk. Sonra tedavi süreci başladı, her şey yolunda gitti. İlk denememizde bir aylık bir bebeğimizi kaybettik. İkinci denememizde genetik testi yaptırarak başarılı bir sonuç elde ettik. Genetik testten sonra her şey yolunda ve sağlıklı gittiği için çok mutluyuz şuan? şeklinde açıklama yaptı.
Baba Hasret Uygun da ?Özellikle genetik testi konusunda kararsızdık. Birazcık araştırma yaptıktan sonra bizim yaşlarımızda olanların genetik testinin gerekli olduğunu anladık. İkinci denemezde şuan kucağımızda Ayşe Nisa var, mutluyuz? dedi.
14 YIL SONRA GELEN MUTLU HABER
Genetiği değişmiş bebeğiyle kameraların karşısına geçen Semiha Türkoğlu ise 14 yıllık evliliği boyunca 13 yıl sonra bebek sahibi olduğunu ifade etti. Türkoğlu, ?14 yıllık evliyim, 13 yıl sonra kucağımıza aldık ve sekizinci denemeden sonra. 8 tüp bebek denemesi yapıldı. 13 yıl sonra gelen mucizemiz. Türkiye'deki hemen hemen bütün doktorlara başvurduk. Burayı artık son şans olarak gördük, kapatmıştık bu defteri kendi hayatımıza bakalım demiştik. 1,5 yıl tedavi sonucunda genetik tarama da yapıldı çok şükür bebeğimize kavuştuk? ifadelerini kullandı.