BAŞ AĞRISINDAN SONRA EN SIK GÖRÜLEN RAHATSIZLIK
Bel ağrılarının oldukça yaygın bir sağlık problemi olduğunu ifade eden uzmanlar, baş ağrısından sonra en sık görülen rahatsızlık arasında yer alan bel ağrılarının insanların yaklaşık yüzde 85'inde yaşamlarının bir döneminde ortaya çıktığını söyledi. Bel ve boyun ağrılarının günlük yaşamda çok sık karşılaşılan sorunlarından olduğuna dikkat çeken uzmanlar, özellikle bilgisayar kullanımının iş hayatının vazgeçilmez bir parçası olması sonrası boyun ağrıları ile daha sık karşılaşıldığını belirtiyor.
Dünyada yapılan araştırmaların, insanların yüzde 80'inin hayatları boyunca en az bir kez bel ağrısı yaşadıklarını ortaya koyduğunu belirten Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Doktor Ali Şahabettinoğlu, genelde 30 ve 60 yaş arasındaki erişkin grupta sık görülmesine rağmen, hemen her yaşta bel ve boyun ağrılarının ortaya çıkabileceğini ifade etti.
BOYUN AĞRISI DEYİP GEÇMEYİN!
CERRAHİ TEDAVİ GEREKTİRMİYORSA ELLE TEDAVİ EDİLEBİLİR
Masa başı yoğun bilgisayar kullanımı gerektiren ofis işlerini yapan kişiler, öğretmenler, şoförler ve bedensel olarak yoğun iş yapanların dikkatli olması konusunda uyarıda bulunan Şahabettinoğlu, "Günlük hayatta farkında olmadan, omurga fizyolojisine uygun olmayan birçok yanlış hareket yapıldığını ve bunun da bel ile boyun fıtığı oluşumuna zemin hazırlıyor. Bel ve boyun ağrısı çekiyorsanız, bu ağrılarınız iyileşmiyor ve sürekli tekrar ediyorsa mutlaka bir fizik tedavi uzman doktoruna gidip muayene olunması gerekmektedir. Yapılacak iyi bir muayene ve erken teşhis sonrası uygulanacak doğru tedaviyle oluşabilecek zararlara karşı erken önlem alınabilir. Belden bacağa yayılan ağrınız veya uyuşmanız varsa bel fıtığı, boyundan kola, ele vuran ağrınız veya uyuşmanız mevcutsa boyun fıtığı olabilirsiniz. Cerrahi tedavi gerektiren bir durum söz konusu değilse hastalığın durumuna göre fizik tedavi, ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, enjeksiyonlar ve manipülasyon (elle tedavi) yöntemlerinden bir veya birkaçı uygulanabilir" diye konuştu.
AMELİYATSIZ İYİLEŞMEK MÜMKÜN
Bursa'daki merkezinde manipülasyon (elle tedavi) yöntemini uzun yıllardır uygulayan Uz. Dr. Ali Şahabettinoğlu, dünyada çok yaygın olarak bilinen ve uygulanan bu yöntemin Türkiye'de de yaygınlaşmaya başladığını ancak uzman sayısının yine de yeterli sayıda olmadığını ifade etti. Manipülasyon tedavisinin hafif vakalarda 2-3, orta vakalarda 4-6, ileri vakalarda ise 8-10 seans uygulandığını belirten Şahabettinoğl, "Bel ve boyun fıtıklarında yüzde 98 hastanın ameliyatsız olarak başarı ile tedavi edilebilir. Elle tedavide hastalıklı bölgeye ellerle bir takım bastırma, germe, döndürme gibi manevralar uygulanır. Bu tedavi yönteminin masaj ile bir ilgisi yoktur. Bu bir klasik batı tıbbı tedavisidir. Bel ve boyun fıtıklarının sadece yüzde 1 veya 2'sinde ameliyat gerekebilir" dedi.