Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Fazlıoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) üye ülkelerde ve Türkiye'de 1987 yılından bu yana her yıl 9 Şubat'ta çeşitli etkinlikler düzenlenen "Sigarayı Bırakma Günü"nün, halkı sigaranın neden olduğu hastalıklara karşı bilinçlendirilerek etkili mücadele edebilmesini amaçladığını söyledi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Fazlıoğlu, şöyle dedi:
SİGARANIN ZARARLARI
"Erkeklerde tüm kansere bağlı ölümlerin yüzde 35'inin, kadınlarda ise yüzde 15'inin nedeni sigara. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90'ının nedeni de sigara. Sigara, kronik bronşit ve amfizem gibi nefes darlığı yapan akciğer hastalıkları sebeplerinde ilk sırada yer alıyor. Sigara içen kişilerde bu hastalıklardan ölüm riski içmeyenlerden 40, kalp krizi geçirme riski ise 10 kat fazla. Her sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğu, bunlardan nikotin, karbonmonoksit ve katran gibi en az 81 tanesinin doğrudan kansere neden olduğu da ispatlanmış bir gerçek."
SİGARA 50 YAŞINDAN ÖNCE BIRAKILIRSA...
Zararları konusunda kuşkuya yer vermeyen bilimsel araştırma sonuçlarının, sigara ile mücadeleyi zorunlu kıldığını vurgulayan Fazlıoğlu "Bu mücadelenin bir ayağını toplumu bilinçlendirmek ve özellikle gençlerin sigaraya başlamalarını önlemek, diğer ayağını ise sigara içenlere bu alışkanlığı bırakmalarında destek olmak oluşturuyor. Sigaranın bırakılması, sigaraya bağlı ölüm riskini önemli ölçüde azaltıyor. 50 yaşından önce bırakanlar sonraki 15 yılda sigaraya bağlı oluşan hastalıklardan ölme riskini yüzde 50 azaltmış oluyor. Günümüz tıbbı, sigara bağımlılığını tedavi edilebilir, kronik bir hastalık olarak kabul ediyor. Son yıllarda geliştirilen tedavi yöntemleri ile sigara içenlerin sigarayı bırakmasına yardım edebiliyor. Tıbbi tedavi, motivasyonel destek tedavisi ile birlikte uygulanırsa sigarayı bırakma başarısı da artıyor."