Ceviz, yüksek besinli bir gıda maddesi olarak dünyanın birçok yerinde yüzyıllardan bu yana tüketilmekte. Ceviz, yaygın olarak tüketilen yemişler ve yerfıstıkları arasında en yüksek oranda polifenol içeriğine sahiptir. Polifenollerin büyük çoğunluğu antioksidandır ve Alzheimer, kalp hastalıkları ile kanserden korunmada güçlü bir rol oynadığı bilinmektedir (Winson, 2012). Sürekli olarak gerçekleştirilen çeşitli incelemeler ve araştırmalar sonucunda ceviz yönünden zengin bir beslenme düzeninin prostat, meme ve kolon gibi farklı kanser türlerine fayda sağlayabileceği görülmüştür.
Bu araştırmalardan bazıları şöyle;
"Hyunsook Kim, Wallace Yokoyama ve Paul Davis tarafından gerçekleştirilen ve Journal of Medicinal Food dergisinin Aralık 2014 çevrimiçi sayısında yayınlanan çalışma, ceviz yönünden zengin diyetlerin kolesterol seviyesini kayda değer oranda düşürdüğünü, prostat kanserinin gelişimini yavaşlattığını ve meme kanserinin gelişiminde rol oynadığı bilinen IGF-1 hormonunda bir düşüşe neden olduğunu gösterdi.
"Kolon kanseri hücreleri ile ilgili olarak Beth Israel Deaconess Medical Center ve Harvard Medical School'da bir araştırma grubunun gerçekleştirdiği incelemeye göre, her gün 2 porsiyon (50 gr.) ceviz tüketimi ile kolon kanseri hücresinin gelişimi %33 oranında yavaşlatılabilir."
TÜRKİYE'DE SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRLERİ
Dünya Sağlık Örgütü, (WHO) verilerine göre 2030 yılında kansere bağlı ölümlerin 13.1 milyona çıkacağını belirtiyor. Durum Türkiye'de de farksız. Prostat kanseri, Türkiye'de erkeklerde kansere bağlı ölümlerin akciğer kanserinden sonra ikinci nedeni. Kanser erken evrede tespit ve tedavi edildiğinde hayatta kalma oranı yüksek olsa da, Türk Üroloji Derneği her 12 erkekten birine hayatının bir anında prostat kanseri teşhisi konacağını tahmin ediyor. Bunun dışında kolon kanseri ciddiyetini hissettirmeye devam ederken, kadınlar da ise meme kanseri en sık görülen kanserlerin başında geliyor.
CEVİZİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR