Böceklerden bulaşan virüslerle ilgili araştırmalarını 30 yıldır sürdüren Lutwama, yaptığı açıklamada, Amerika kıtasındaki Zika virüsü salgınının, sadece destekleyici tedavi yoluyla ve virüsü taşıyan sivrisinekleri kontrol altına alarak azaltılabileceğini belirtti.
Virüsün, Afrika ve Asya'da türeyen olmak üzere, birbirinden farklı iki çeşidi olduğunu bildiren Lutwama, "Amerika'da sorun açan virüs Asya'dan gelip, Mikronezya ve Polinezya'ya giderek, oradan da Güney Amerika'ya ulaşıyor" dedi.
Zika virüsünün giderek çoğaldığını ve insanlara daha fazla uyum sağlamaya başladığını dile getiren Lutwama, virüsün 60 yıl önce tespit edilmiş olmasına rağmen halen bir aşısının bulunmamasını ise enfeksiyonun dünyada çok az görülmüş olmasına bağladı.
Lutwama, "Virüs yalnızca hücrelere girdiğinde yaşıyor, virüsü öldürmek, hücreleri de öldürmek, yani insanı öldürmek demek oluyor" değerlendirmesinde bulundu.
Zika virüsünün hamileler ve henüz doğmamış çocuklar için riskine işaret eden Dr. Lutwama, "Anne karnında bebekler çok hızlı büyür ve rahme bir virüs girdiğinde, virüs de çocukla birlikte büyür. Bu, hızla büyüyen hücrelerde çok sayıda virüsün türediği anlamına gelir ki, bu da çocukları etkilemektedir" ifadelerini kullandı.
Lutwana, Uganda'da en son, 2012 yılında Zika virüsü vakasına rastlandığını sözlerine ekledi.
İlk kez 1947'de Uganda'daki Zika ormanlarında yaşayan maymunlarda görülen Zika virüsü, 1952'de insanlarda da görülmeye başlamıştı. Dünya çapında 2007 yılında, ikisi Uganda'da olmak üzere 14 Zika virüsü vakası bulunuyordu. Bu rakam 2013'e gelindiğinde 200'e çıkmıştı.
Brezilya'da salgın şeklinde ilk kez 2015'in mayıs ayında görülen Zika virüsünü taşıyan sivrisinek türü Aedes'in, Kanada ve Şili hariç Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde görüldüğü belirtiliyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Amerika kıtasında bir yıl içinde 3-4 milyon kişinin Zika virüsünden etkileneceği tahmininde bulunmuştu.