Erkek memesinin kadın tipindekine benzer aşırı şekilde büyümesi hastalığına Jinekomasti adı verilir. Erkeklerin korkulu rüyası haline gelen bu durum sosyal ve psikolojik sorunları da beraberinde getirmektedir bunun yanı sıra özgüven kaybına da neden olmaktadır.
Jinekomasti nedir?
Jinekomastisi olan erkeklerin en çok şikayet ettikleri konulardan bir tanesi arkadaşları tarafından dalga geçilmesi ve alay konusu olmaktır. Daha çok ergenlik dönemindeki çocuklar birbirlerine karşı fazlasıyla acımasız olabilmekte, bununla birlikte genç, depresyona ve cinsiyetine ait yetersizlik psikolojisine bürünebilmektedir. Bu hastalıkla birlikte meme uçlarında ergenlik ağrılarının tanı sıra daha şiddetli bir ağrı ve büyüme hissedilmektedir.
Daha önceki dönemlerde Jinekomasti ile erkek meme kanseri arasında bağlantı olduğu düşünülmekle birlikte, günümüzde yapılan çalışmalar sonucu böyle bir ilişkinin olmadığı ortaya koyulmuştur. Yetmiş yaş ve üzerindeki birçok erkeğin fizyolojik jinekomasti olduğu varsayılacak olursa, bu hastalığın çok da önemsiz ve geri plana atılacak bir hastalık olmadığı bu oranlar sayesinde anlaşılabilir…Her meme büyümesi Jinekomasti olarak nitelendirilemez. Özellikle şişman erkeklerde yağ oranına bağlı olarak meme büyür bu yalancı jinekomasti olarak adlandırılmakta ve normal tedaviye göre çok farklı bir tedavi yöntemi uygulanır.
Jinekomasti Nasıl Oluşur? Türleri Nelerdir?
Erkekte meme dokusunun aşırı şekilde gelişim göstermesi ve kadın memesine benzer hal alması olarak bahsedebileceğimiz jinekomastinin pek çok nedeni vardır. İnsan hayatının belirli dönemlerindeki hormonal ve fiziksel değişimlere/gelişimlere bağlı olarak karşımıza çıkan jinekomasti, fizyolojik jinekomasti olarak karşımıza çıkar ve yeni doğan dönemi, ergenliğe geçiş adını verdiğimiz dönem ve genel olarak 60 yaş sonrası yaşlılık döneminde karşımıza çıkar. Esrar kullanımı, karaciğer rahatsızlıkları, testis rahatsızlıkları gibi birçok sıkıntılı durum sonrası karşımıza da çıkabiliyor. Bu tür rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkan meme büyümesi'ne ise; patolojik (hastalığa bağlı) Jinekomasti adını veriyoruz.
Hastalığın Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hastalığın tedavisi için cerrahi müdahale şarttır. İlaç tedavisi ya da egzersizler ile gerçekleştirilen ya da bireysel olarak uygulanacak herhangi bir tedavi yöntemi mevcut değildir. Cerrahi müdahaleler genel olarak olumlu ve yüz güldürücü sonuçlar doğurmaktadır ve başarısız değildir.
Tedavi türlerinden bahsedecek olursak:
1- Eksizyonel Tedavi: ( Doku Çıkarılması)
Bu yöntem sayesinde meme başının etrafındaki koyuluktan belirlenen bir sınırla içeriye giriliyor ve fazla olan doku kolay bir yöntemle çıkartılıyor. Eğer gerekiyorsa deri parçasıda çıkarılabilmektedir. Müdahale'nin tek olumsuz tarafı meme ucunun etrafında belirgin bir izin kalmasıdır. Bu iz kısa bir sürede geçmez ve kişiyi rahatsız edebilir.
2- Liposuction Tedavisi: ( Yağ Emme )
Bu yöntemde fazlalık olan meme dokusu sadece 1-2 mm' lik kesilerden doku içerisine uzatılan ve hafifçe sokulan ince borular yardımıyla boşaltılmaktadır. Bu yöntem'in diğer tedavi yöntemine göre olumlu tarafı ise, iz bırakma konusunda sıkıntı yaşatmıyor oluşudur. Bu tedavi yöntemi lokal anestezi altında gerçekleştirilir ve hastanede yatmanızı gerektirmez. İyileşme süreci daha konforlu ve daha kısa sürelidir.