Bel ağrısının en büyük sebebi stres
Bel ağrısı şikayeti olanlarda ilk önlemin stresi önlemek olduğunu ifade Doç. Dr. Cahide Topsakal, Tanı sonrası eğer strese bağlı bir durum söz konusu ise önerilecek antidepresan takvimi tedavisi ile 3 haftadan sonra ağrılar hafiflemeye başlayacaktır. Ancak hastaların da bu tedavide sabırlı olması gerekir çünkü tedavide tam anlamı ile cevap alabilmek için 3-6 aylık bir süreç gerekir. Bazı vakalarda bu 1 yıla kadar uzayabiliyor. Bu süreçte stresi önlemeden alınacak fizik tedavi, kas gevşeticiler, sıcak uygulamalar ve merhemler fayda sağlamaz vakit kaybı nedeniyle hastayı zarara sokabilir dedi.
''Bel çekme hastayı sakat bırakabilir''
Halk arasında yaygın kullanılan bel çekme işleminin sakat bırakabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Cahide Topsakal, Hastalar beyin ve omurilik cerrahına başvurmadan maalesef halk arasında çok yaygın kullanılan yöntemleri tercih ediyorlar. Bel çekme, bilinçsiz masaj ve bardak kapatma gibi. Bunların arasında özellikle bel çekme çok tehlikeli bir hareket olup hastayı sakat bırakabilir ve acil ameliyata alınmasına rağmen kişi düzelemeyebilir. Bundan dolayı bel çekmeyi fizik tedavi uzmanları bel MR'ını değerlendirdikten sonra, seçilmiş vakaların sadece çok az bir kısmına belki uygulayabilirler. Bu da zaten her vakada uygulanabilecek bir yöntem değildir dedi.
Bel ağrısının bel fıtığı kaynaklı olması durumunda sürecin ciddiyetle takip edilmesi gerektiğine vurgu yapan Topsakal, Bel fıtığının başlangıç evresinde şiddetli bel ağrıları vardır. Zamanla beldeki bu ağrılar hafifler kalça ve bacak ağrıları başlar. Bu şikayetler başladığında aslında biz hemen ameliyat önermiyoruz. Burada özellikle bilinmesi gereken ve atlanan çok önemli bir konu var. Bel kayması, kireçlenme, dar kanal gibi hastalıklar da bel fıtığı ile benzer şikayetler doğurur. Bundan dolayı önceden tanının iyi konulması ve cerrahinin buna göre planlanması gerekir" diye konuştu.
''Bel ağrısının nedenleri arasında tümörler de olabilir''
Bel ağrısının nedenleri arasında nadir de olsa tümörlerin de olabileceğini ifade eden Cahide Topsakal, Çok az oranda omurga veya omurilikte tümör, enfeksiyon (brucella gibi omurga enfeksiyonu veya vücuttaki başka bir organ enfeksiyonu), skolyoz (omurga eğriliği), omurga eklem rahatsızlığı (sakroiletis vb), romatizmal hastalıklar ve ender olarak omurilik zarının içine olan kanama (subaraknoid kanama ) da bel ağrısı yapar ve hemen akla gelmeyebilir dedi.
Öte yandan, duruş bozukluğuna da dikkat çeken Cahide Topsakal,
Oturuş bozukluğu, kilo alma, uzun süre oturma ya da ayakta kalma, soğuk algınlığı, solunum yolu enfeksiyonu ve omurga yaşlanması da bel ağrısı nedenidir" şeklinde konuştu.