Havaların soğumasıyla birlikte onlarca hastalık gün yüzüne çıktı. Başta enfeksiyona bağlı oluşan grip, nezle ve bronşit gibi hastalıklar, genel sağlığı tehdit etmeye başladı. Bunun yanında organizmanın bozulmasıyla ortaya çıkan kanserler de doğru gıda tüketimi yapılmadığı için hızla arttı. Florence Nightingale Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Güzin Çaltı Yener, kestane ile hem eşsiz bir enerjiye sahibi olunacağını hem de kanser riskinin azaltılabileceğini belirterek, bu mucizevi yemişin özelliklerini anlattı:
VİTAMİN ZENGİNİ:
Kestane diğer sert kabuklu yemişlerin aksine vitamin ve mineral oranının da yüksek olmasıyla öne çıkıyor.
C VİTAMİNİ KAYNAĞI:
Yağ oranı düşük olan kestane, başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifler ile B1, B2 ve C vitaminlerini içeriyor.
GÖĞÜS KANSERİNE KARŞI KORUYUCU:
Güçlü bir anti-oksidan olan kestane, içerdiği flavanoidler sayesinde zararlı serbest radikallere karşı koruma sağlayıp kansere karşı da koruyor.
DEMİR DEPOSU:
Demir, kalsiyum, magnezyum, mangan, fosfor ve çinko gibi mineraller bakımından da zengin olup çok iyi bir potasyum kaynağıdır.
ÇÖLYAK HASTALIĞINI ENGELLER :
Kestane glüten içeriği olmayan bir yemiş olduğundan glutensiz besinlerin hazırlanmasında da kullanılır; dolayısıyla kestane, glüten duyarlılığı, buğday alerjisi ve çölyak hastalığı olanlar için de oldukça uygun bir besindir.
ŞEKER HASTALARI DİKKAT!
Kestane yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle diyet yapanlar tarafından kontrollü şekilde tüketilmesi gerikyor. Özellikle diyabet gibi hastalıkları olan bireylerde fazla miktarlarda kestane tüketimi kan şekerinin çok fazla yükselmesine neden olabiliyor. Bu yüzden şeker hastaları kestane tüketiminede porsiyon kontrolüne dikkat etmeli.
3 iri tane ya da 6 küçük adetinin 1 dilim ekmek kadar enerji verdiğini ve bol nişasta dolayısıyla karbonhidrat içeriğini de göz ardı etmememiz gereken kestane; şeker hastalarında, kan şekeri takibinde kontrolü kaybetmemek ve dengeyi sağlayabilmek için günde 5-6 adetten fazla tüketilmemeli ve bir ara öğün gibi tüketilmelidir.
ESMER PİRİNÇTEN KESTANELİ PİLAV NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
2 su bardağı kepekli pirinç
5 su bardağı et suyu/su
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 orta boy soğan
200 gr kestane
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı organik pekmez
1 tatlı kaşığı çekilmiş himalaya tuzu
3-4 damla limon suyu
HAZIRLANIŞI:
Esmer pirinci ılık tuzlu suda 30 dakika beklettikten sonra yıkayıp süzgece alınız. Kestanelerin kabuklarını soyup tuzlu suda haşlayınız.
Zeytinyağını tencerede ısıtın.
Daha önce küp küp doğradığınız soğanları zeytinyağında soteleyin.
Süzülmüş esmer pirinçleri ekleyip birkaç dakika daha karıştırın.
Haşlanmış kestaneleri, dolmalık fıstığı ve kuş üzümlerini de ilave edin. Son olarak et suyu, pekmez ve tuzu ekleyip su kaynayıncaya kadar yüksek ateşte pişiriniz.
Su kaynayınca limon suyunu da koyup ocağın ısısını düşürünüz.20-25 dk kısık ateşte pişirin.
HASTALIKLARDAN KORUR
Kestanenin sağlığa sayısız faydası olduğunu söyleyen Yener, eşsiz lezzetin diğer yararlarını şu şekilde özetledi:
Ateş düşürür. Felç geçirme riskini azaltır.
Sakinleştirici özelliği vardır, stres giderir.
Hücrelirin erken yaşlanmasını engeller.
Detoks özelliği vardır. Vücudu toksinlerden arındırır.
Mideye karşı faydalıdır.
Yüksek miktarda selenyum ve B1, B2, E vitaminleri içerir.
Beyin için birçok faydası vardır. Unutkanlığı ve Alzheimer'ı önler.
Kolesterolü düzenler.
İshal giderir.
Birçok kanser türünü önler. Özellikle akciğer kanserinden korur.
Kansızlığı önler.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Kalbi korur.
İçerdiği selenyum ile prostat kanseri ile mücadele eder.
Cinsel isteği artırır.
Halsizlik ve aşırı yorgunluk durumlarında enerji verir.
Güçlü bir antioksindandır.
KaslarI ve kemikleri güçlendirir. Koroner arter rahatsızlığına iyi gelir.
Lineoleik asit açısından oldukça zengindir. Bu yüzden de birçok hastalığı önler.
KEBABI DAHA FAYDALI
Kestaneyi sağlığa zarar vermeyecek şekilde tüketmek için haşlayıp hazırlamak ilk alternatif olmalıdır.
Mangalda pişirilecekse serbest radikal oluşumunu engellemek için ateşe yakın olmalı.
Fırında veya tavada pişirilir.
Kestane haşlandığında nem oranı yükselmekte ve toplam enerji değeri yüzde 25 azalmaktadır.
Haşlama esnasında kestanenin nişasta bileşimi değişmekte ve ayrıca potasyum ve sodyum miktarları bir miktar azalmaktadır.
100 gr yenilebilir haşlanmış kestane yaklaşık 120 kalori iken; aynı miktarda kavrulmuş kestane; 200 kalori enerji vermektedir.