Meme küçültme ameliyatı nedir? Hastalar hangi şikayetlerle gelir?
Estetik cerrahlar tarafından, normalden iri memelerin görünümünü düzeltmek için yapılan bir ameliyat olsa da; iri memelerin yol açtığı, sırt ağrıları, duruş bozukluğu, baş ağrısı, omuz ağrısı, nefes almada güçlük, sütyen askılarıyla omuzda oluşan çöküklük, meme altındaki hijyen problemlerini (pişik veya mantar enfeksiyonları gibi) çözmeye yarayan rekonstrüktif bir ameliyattır.
Hastanın boyuna ve meme ağırlığına göre yeni memelerin yerinin çizimi yapıldıktan sonra, genel anestezi altında fazla meme dokusu ve fazla deri çıkartılmaktadır. Ameliyat ortalama 2-4 saat sürer. İlk günler kol hareketleri sırasında ağrı olabilir, ancak geçicidir. Ameliyat sonrası şişlik, meme ucunda hissizlik, memede morluk olabilir ve geçicidir. 12-15.günlerde dikişler alınmaktadır. Estetik cerrahlar, hasta memelerin iriliğine göre 1-2 hafta içinde işine dönebileceğini belirtmektedir.
Estetik göğüs küçültme ameliyatı nedir? Kimler bu ameliyat için uygun adaylardır?
Normalden iri memelerin görünümünü düzeltmek için yapılan bir ameliyat olsa da; iri memelerin yol açtığı, sırt ağrıları, duruş bozukluğu, baş ağrısı, omuz ağrısı, nefes almada güçlük, sütyen askılarıyla omuzda oluşan çöküklük, meme altındaki hijyen problemlerini (pişik veya mantar enfeksiyonları gibi) çözmeye yarayan rekonstrüktif bir ameliyattır. Estetik olarak da kadının giysi ve sütyen kullanımında zorluk yaratmaktadır. Kısaca hem fiziksel hemde psikoljik problemlere yol açan meme iriliğinin düzeltilmesi, memelere daha doğal bir görünüm kazandırırken, hastanın hayatında birçok sorunu ortadan kaldırarak yaşamını kolaylaştıracaktır. Ayrıca kırk yaşın üzerindeki hastalarda memelerin meme kanserleri yönünden değerlendirilmesi uygun olur. Hormonal değişiklikler yada bazı hastalıklara bağlı olarak memeler irileşebilir. Bu nedenle genç kızlarda bile meme iriliği görülebilmektedir. Doğum sonrası ve kilo almayla daha artan meme iriliği hastada sorun oluşturmaya başlar. Unutmamak gerekir ki, alınan her bir kiloda memelerin ağırlığı da 50 gr kadar artmaktadır. Şişman hastalarda, ameliyat öncesi zayıflama, meme büyüklüğünü çok fazla değiştirmese de, hastanın cerrahiye toleransını arttırır ve risk faktörlerini azaltabilir.
Estetik Göğüs Küçültme Ameliyatı Öncesi:
Hasta
meme küçültme ameliyatından beklentilerini cerrahına anlatmalı, şikayetlerini, önceden geçirilmiş hastalık, ameliyat ve kullanılan ilaçları söylemelisiniz. Ayrıca ailede görülen hastalıklar da anlatılmalıdır. Yapılacak muayene sonrasında meme büyüklüğü, deri kalitesi, yaş, çocuk sahibi olmayı düşünüp düşünmediğiniz ve memenin yeni şekli ve meme ucunun yeni yeri size anlatılacaktır. Aklınızda kalan soruları mutlaka ameliyat öncesi cerrahınızla beraber açıklığa kavuşturmalısınız. Ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonlar ve ameliyatın riskleri (meme ucunda duyarsızlık veya uyuşukluk, ameliyat yerlerinin izleri, emzirme işlevinde bozukluk, infeksiyon, kanama, hematom, yağ dokusu veya göğüs ucu dokusunun nekrozu yani çürümesi) anlatılır. Yapılan ameliyat teknikleri ile ilgili resim görmeniz size bilgi verebilir.
Ameliyattan önce rutin tetkiklere ilave mamografi yapılır, şüpheli durumlarda meme ultrasonografisi de çekilmelidir. Hastanın var olan sistemik hastalıklarına (şeker hastalığı, kalp hastalığı, hipertansiyon, sigara ve ilaç kullanımı) yönelik değerlendirme yapılarak, ameliyata bağlı riskler azaltılmaya çalışılır. Hastalarda kan vermeyi gerektirecek kadar kanama olmaz, ancak gerekirse verilmelidir. Genellikle hastadan alınan kendi kanının kullanılmasını tercih ederiz. Hastanın ameliyatı sonrası yardımcı olacak refakatçiye ihtiyaç vardır. Memenin iriliğine bağlı olarak, doktor kontrolünde hasta 1-5 gün kadar hastanede tutulur.
Meme küçültme ameliyatı hastanede ameliyathane koşullarında yapılmalıdır. Ameliyat ile meme küçültülür ve dikleştirilir. Tekniğe göre uygun kısımlardan meme dokusu ve deri fazlalıkları çıkartılır, meme ucu yukarıya olması gereken yere alınır. Bu sırada meme ucu ve çevresinin beslenmesi ve duyusal sinirlerinin korunmasına dikkat edilir. Memenin büyüklüğüne göre uygulanacak teknik değişmektedir.
Ameliyat planlaması hasta ayakta iken yapılır ve önce meme ucunun normalde bulunması gereken yer işaretlenir. Bu yer, hastanın boyuna göre köprücük kemiği orta noktası ile meme ucunu birleştiren çizgi üzerinde yukardan 19-21 cm. uzaklıkta olmalıdır. Buna göre aslında bir koni açılımı olan memeyi oluşturacak bölgeler çizimi estetik cerrah tarafından yapılır. Bu kalıp anahtar deliğine benzer. İşaretlenen bu bölgenin altında ve dışında kalan deri ve meme dokusu fazlalıktır.
Estetik Göğüs Küçültme Ameliyatı
Göğüs küçültme ameliyatlarında, hastanın boyuna ve meme ağırlığına göre yeni memelerin yerinin çizimi yapıldıktan sonra, genel anestezi altında fazla meme dokusu ve fazla deri çıkartılır. Kullanılan tekniğe bağlı olarak meme ucu bağlı bulunduğu meme dokusu ile birlikte olması gereken yere taşınır. Ameliyat ortalama 2.5-4 saat sürer. Birçok ameliyat tekniği olmasına karşın bütün tekniklerde meme ucu etrafında mutlaka iz kalır, ancak bu iz meme etrafındaki renkli alan ile deri arasında olduğundan belirginliği azdır. Ayrıca uygulanan tekniğe bağlı olarak, meme ucundan aşağıya doğru düz bir çizgi şeklinde yada ters "T" şeklinde bir iz de buna eklenebilir. "T" nin kolları sütyen çizgisine gelecek şeklinde ayarlanır. Memeler çok iri olmadıkça ters "T" şeklindeki ize gerek kalmamaktadır. Önceleri ameliyat izi pembe-kırmızı arası belirgin bir renkte ve bazen sertlikte iken, zamanla solarak daha az belirli ve daha yumuşak hale gelebilir. Kullanılan dikiş materyali ve dikiş teknikleri ile mümkün olduğu kadar az iz kalmasına çalışılır.
Ancak nihai etken hastanın bünyesinin deride iz bırakma yatkınlığıdır. Bu genetik bir etkendir. Çok iri memelerde memenin tamamen kesilip, meme ucunun deri yaması şeklinde taşındığı teknik uygulanmaktadır. Bu hastalarda amaç estetik görünümden daha çok hastayı sırt ağrıları ve disk fıtığından kurtarmaktır. Bu teknikte de yine ters "T" şeklinde bir iz kalmaktadır.
Estetik Göğüs Küçültme Ameliyatı Sonrası
Ameliyat sonrasında ağrı olursa, ağrı kesici verilir, genellikle ameliyat sonrası hasta için sıkıntılı değildir. İlk günler kol hareketleri sırasında ağrı olabilir, geçicidir. Ameliyat sonrası şişlik, meme ucunda hissizlik, memede morluk olabilir, geçicidir. Her iki memeye silikon borular konularak içeride birikim olmamasına çalışılır ve bu borular 2-3 gün içinde çıkarılır. Ameliyat sonrasında iki üç gün sütyene benzer pansumandan sonra pansuman inceltilerek, sporcu sütyeni verilir. Pansumanlarda meme ucuna kontrol edebilmek için meme ucu ayrı pansuman edilir. Sporcu sütyenini en az iki ay giymesi tavsiye edilir. 12-15.günlerde dikişler alınır. Ameliyat izleri hastanın bünyesine bağlı olarak, 6 ay – bir yıl arası solarak ten rengine dönüşür. Hasta memelerin iriliğine göre 1-2 hafta içinde işine dönebilir. Üç ay ağır hareketler yapmaması önerilir. Kalıcı sonuç
veren bu ameliyattan 6 ay sonra memeler son halini alır. Kilo değişimleri, hamilelik, yer çekimi ve hastalıklar memenin şeklini bozabilir.
Meme ameliyatında oluşabilecek riskler her ne kadar nadir olsa da, her cerrahi operasyonda olduğu gibi riskler vardır ve hastalar bilinçlendirilmelidir:
Kanama
Enfeksiyon (iltihap)
Meme başında değişen oranlarda hissizlik
Ameliyat izleri (hastanın bünyesine bağlı olarak)
Beklentilerin karşılanmaması
Ağrı
Memede sertlik
Yara iyileşmesinde gecikme ve dikişlerin açılması
Asimetri (çoğu kadında doğal bir asimetri vardır)
Meme hastalıkları ve meme kanseri (ameliyatla bağımsızdır)
Emzirme problemleri
Alerjik reaksiyonlar
İkinci bir operasyon gerekmesi (memelerde oluşan sarkma ve gevşeklik)