Kasık Fıtığı Nedir?
Kasık bölgesinden çıkan fıtıklardır. Karın duvarı fıtıkları içinde en sık görülen fıtıklardır: tüm fıtıkların yaklaşık % 90'ını oluşturur. Bu olguların büyük çoğunluğu erkeklerdedir: her 9 erkeğe karşı 1 kadında kasık fıtığı görülür.
Kasık fıtıkları 3 alt gruba ayrılır: direk kasık fıtıkları, indirek kasık fıtıkları ve femoral fıtıklar. Bu üçü birbirine çok yakın 3 farklı noktadan çıkar ve muayene sırasında kolayca birbirine karıştırılabilir ancak her üçünün de tedavisi aynıdır. İndirek kasık fıtıkları, doğumsaldır, kasık kanalının sonradan ve kendiliğinden açılması sonucu ortaya çıkar. Daha çok çocuklarda ve gençlerde görülür. Direk fıtıklar, adale yırtıklarından dışarı çıkarlar, sporcularla, ileri yaştaki hastalarda ortaya çıkarlar. Femoral fıtıklar, femoral delikten çıkar, en az görülen kasık fıtıklarıdır ve daha çok kadınlarda görülür. Femoral fıtıklar diğerlerinden bir iki cm daha aşağıdan çıkar.
Kasık fıtığı nedir? Kaç çeşit kasık fıtığı vardır?
Kasık fıtıkları açık yöntemle veya kapalı yöntemle onarılabilir. Açık yöntemle yapılan yamalı onarım direk ve indirek fıtıkların çıktığı yerleri örterkasikfitigi03 ancak femoral fıtığın çıktığı deliği kapatmaz. Buna karşılık, kapalı yöntemle yapılan bir onarım, iç taraftan her üç deliği de örter. Femoral fıtıklar daha çok kadınlarda görüldüğünden, kadınlardaki kasık fıtıklarının her zaman kapalı yöntemle onarılması daha güvenlidir. Doğru teknikle yapılan bir kapalı onarım, sadece mevcut fıtığı onarmakla kalmaz, ileride aynı taraftan çıkacak diğer 2 kasık fıtığını da önlemiş olur.
Kasık Fıtıkları Neden olur:
Kasık fıtıkları içinde en sık görülen indirek fıtıklardır. Burada fıtığın çıktığı yer anatomik olarak kasık kanalının kendisidir. Bu kanal doğumdan önce testislerin karın içinden torbaya indiği doğal yoldur. Doğumdan sonra buranın kapanması beklenir. Bu kanalın kapanmaması veya kapandıktan sonra yeniden açılması fıtığa neden olur. O nedenle İndirek fıtıklar daha çok çocuklarda ve gençlerde görülür.
kasikfitigi02Direk fıtıklar ise, adalenin yırtılması ile açılır. Sporcularda görülen fıtıklarl ve yaşlı hastalarda görülen fıtıklar daha çok direk fıtıklardır. Adale yırtılmasının farklı nedenleri olabilir: aşırı fiziki zorlanma, ani kilo verilmesi, kronik öksürük, ıkınma ve yaşlanmaya bağlı adale zaafiyeti sayılabilir. Femoral fıtıklar ise, yine anatomik bir kanal olan femoral kanaldan çıkar ve kadınlarda görülür. Kadınlarda açık yöntemle yapılan fıtık ameliyatlarında fıtığın femoral fıtık olabileceğini akıldan çıkarmamak gerekir.
Nokta fıtığı:
Fıtık oluşmaya yeni başladığında, yırtık küçük olabilir ve henüz barsaklar buradan geöip dışarı çıkmamıştır. Bu şekilde başlangıç halindeki fıtıklara nokta fıtığı veya nokta fıtık denir. Nokta fıtığı dikkatli bir muayene ile veya ultrasonografik inceleme ile anlaşılır. Bir tarafında kasık fıtığı olan kişinin diğer tarafında nokta fıtığı varsa, ve ameliyat öncesi fark edilmiemiş ise ameliyatı takiben kısa süre içinde karşı tarafta da fıtık görülür. O nedenle tek taraflı fıtığı olan hastaların karşı taraf kasık kanallarını da dikkatli muayene etmekü şüphelenildiğinde ultrasonografi ile karşı tarafı tetkik etmek gerekir.
Kasık fıtığı nokta fıtığı şeklindeyken, erken dönemde ağrı yapabilir, ayrıca şişlik dışında, bacakta çekilme hassasiyet olabilir. Fıtık deliği büyüdükçe, şişlik de büyür ve barsakların buraya girmesi sonucu kabızlık, şişkinlik ve kramp şeklinde hafif ağrılar olabilir.
Scrotal fıtık-dev fıtıklar:
Fıtığın ileri derecede büyümesi torbalara kadar inmesi sonucu scrotal fıtık adını alır. Bir noktadan sonra fıtık deliği iyice büyür tüm ince barsaklar fıtık kesesini doldurur. Bu fıtıklar artık çok büyük boyutlara kadar ulaşabilirler ve dev fıtıklar oluşur. Bu fıtıklar uzun zaman içinde geçtikleri kanala ve torbaların iç yüzüne yapışır ve kapalı ameliyatı teknik olarak çok zor hale getirir. Bu fıtıklar artık sadece açık klasik yöntemle onarılabilir. Hastanın hem görüntüsünü bozar hem de ağırlık merkezi kayması sonucu yürümesini, rahat hareket etmesini engeller. Onarımları daha güçtür ve komplikasyon riskleri daha yüksektir. Dev fıtıkların fıtık konusunda deneyimli cerrah veya merkezlerde onarılması, nüks ve diğer komplikasyonlardan kaçınmak açısından daha doğrudur.
Kasık fıtıkları anatomik olarak 3 alt gruba ayrılır: direk kasık fıtıkları, indirek kasık fıtıkları ve femoral fıtıklar. Bu üçü birbirine çok yakın 3 farklı noktadan çıkar ve muayene sırasında kolayca birbirine karıştırılabilir. Çok yakın yerlerden çıktıkları için, çoklukla ultrasonografi incelemesinde bile bir birinden ayırd edilemeyebilir.
Direk kasık fıtığı, indirek kasık fıtığı, femoral kasık fıtığı
Direk tip kasık fıtıkları ile indirek tip kasık fıtıkları kasık bağı hizasının üstünden çıkarlar. Femoral fıtıklar ise kasık bağının altından çıkarlar.
Eğer fıtık ameliyatı kapalı yöntemle yapılırsa, her üçünün de tedavisi aynıdır: Konulan yama 3 zayıf noktayı da örter.
Buna karşılık açık yapılan fıtık ameliyatlarında, yani klasik Lichtenstein yöntemi ile konan yamalar sadece direk ve indirek fıtıkların çıktığı yerleri kapatır. Eğer femoral fıtık varsa bunun dikişle veya başka bir yama ile örtülmesi gerekir.
Açık fıtık ameliyatı olan hastanın femoral alanı yama ile örtülmediği için ilerde femoral fıtık olma ihtimali ortadan kalkmamıştır. Buna karşılık kapalı fıtık ameliyatı her 3 fıtık deliğini de örttüğü için, kapalı fıtık ameliyatı sonrası femoral fıtık olma riski yoktur. Kapalı fıtık ameliyatının bu avantajı kadınlarda çok önemlidir, çünkü femoral fıtıkların çoğu kadınlarda görülür.
İndirek kasık fıtıkları, doğumsaldır, kasık kanalının sonradan ve kendiliğinden açılması sonucu ortaya çıkar. Daha çok çocuklarda ve gençlerde görülür.
Direk fıtık, adale yırtıklarından dışarı çıkarlar, sporcularla ileri yaştaki kişilerde ortaya çıkar.
Femoral fıtık, femoral delikten çıkar, en az görülen kasık fıtıklarıdır ve daha çok kadınlarda görülür. Femoral fıtıklar diğerlerinden 1-2 cm daha aşağıdan kasık bağının hemen altından çıkar.
Kapalı yöntem ile yapılan fıtık ameliyatında yama her üç deliği de örter. Böylece mevcut kasık fıtığının nerden çıktığına bakılmaksızın ilerde fıtık olabilecek potansiyel bölgeler de kapanmış olur.
Açık yöntemde (Lichtenstein yöntemi) direk ve indirek alan yama ile örtülür. Femoral alanı örtmek için ilave manevra ve cerrahi işlem yapmak gerekir. Kadınlarda femoral fıtıklar daha sık olduğu için kapalı yöntemle yani laparoskopik onarıldığında bir daha fıtık olma şansı ortadan kalkmış olur.