Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Yunus Uysal, son günlerde etkili olan soğuk hava ve kar yağışıyla yolların, üst geçitlerin ve kaldırımların adeta birer buz pisti haline geldiğini söyledi.
Böyle durumlarda düşmelere bağlı sakatlanmalardan korunmak için dikkatli olunması gerektiğini belirten Uysal, "Karlı havalarda, kaymayı önleyici dişleri bulunan, lastik ya da kauçuk tabanlı ayakkabıları tercih etmek gerekir" dedi.
Karla kaplı ve buzlu yollarda, eller cepte yürümenin dengeyi olumsuz yönde etkileyeceğini ifade eden Uysal, şöyle konuştu:
"Bu şekilde yürürken sendeleme durumunda denge sağlayamazsınız. Ayrıca, herhangi bir yere tutunarak kendinizi koruma şansınız da kalmaz. Bu nedenle ellerinizi ısıtmak için cebinize sokmak yerine eldiven kullanmak, olumsuz bir durumla karşılaşma ihtimalinizi oldukça düşürür. Ayrıca bu tür karlı ve buzlu zeminlerde yürürken elinizde torba ya da çanta gibi şeyler taşımayın. Çünkü bunlar hem dengede durmanızı güçleştirir hem de düşerken kendinizi korumanıza engel olur. Mümkün mertebe yokuş aşağı veya yukarı yürümekten de kaçının. Bunun yerine daha az eğimli yolları kullanın. Mutlaka önünüze bakarak ve bir sonraki adımı düşünerek hareket edin."
Uysal, yere düşülmesi halinde farklı bir yaralanmadan korunmak için güvenli bir alana geçilmesini önerdi.
Düşen kişinin öncelikle kendisini kontrol etmesi ve ağrıyan yeri olup olmadığına bakması tavsiyesinde bulunan Uysal, darbe alan ya da ağrıyan yere yük vermemek gerektiğini vurguladı.
DÜŞME SONRASINDA ALINACAK ÖNLEMLER
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Uysal, düşen kişinin ilk müdahaleye kadar darbe alan yeri yüksekte tutarak, ödem oluşmasını önlenmesi önerisinde bulundu.
Bu sırada ağrıyan ya da darbe alan yere soğuk uygulaması yapılabileceğini dile getiren Uysal, şöyle devam etti:
"Tüm bunlardan sonra en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurun. Kırık durumunda profesyonel bakım gereklidir. Geçici olarak karton ya da mukavva ile sarmak ağrıyı azaltabilir. Düşme sırasında en çok el ve ayak bilekleri zarar görür. Eğer ayağınızda sorun varsa, üstüne basıp yürüyebiliyorsanız veya çok ağrı yoksa kesin olarak kırık olmadığını düşünmeyin. Bu algı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Böyle bir durumda bilindik mahalle görüşleri yerine uzman görüşlerine göre önleminizi alırsanız, sağlığınız açısından daha uygun olacaktır."
Uysal, özellikle yaşlı kişilerin yolların karlı ve buzlu olduğu dönemlerde mecbur olmadıkça dışarı çıkmaması gerektiğini kaydetti.