Karın Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tam karın germe işleminde eğer deri altinda fazlal yağ depolanması varsa ilk önce tüm karın ve bel bölgesine liposuction uygulanır. Ardından karnın alt tarafında iki kasık kemiğinizin arasında çamaşır içerisinde kalacak şekilde kesi yapılır. Karın derisi göğüs kemiğinize kadar karın duvarından kaldırılır. Göbek deliği ciltten ayrılır. Gevşemiş olan karın kasları birbirine dikilerek karın duvarı sıkılaştırılır. Gerekirse kasık bölgesi ve üst uylukta gerilip sıkılaştırılabilir. Bel bölgesine feminen görünüm kazandırmak içinde sıkılaştırma uygulanır. Ardından göbek deliğinin altında kalan cildin tamamı çıkartılır. Üstte kalan cilt aşağıya çekilir ve göbek deliği için yeni bir yuva açılır. Tam karın germe sonrasında göbek deliğinin üstü ve altı gerilmiş, bel incelmiş, karın duvarı gerginleşmiş ve göbek deliği genç bir görünüm almış olur.
Karın germe ameliyatları ameliyathane ortamında ve genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat yaklaşık 1 ½ -2 saat sürer.
Karın germe ameliyatı nedir? Nasıl yapılır?
Karın Germe Ameliyati Öncesinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, karın germe ameliyatlarıda risklidir!
Size tavsiyem doktorunuzla sağlık, fiziksel ve pskikolojik rahatsızlıklarınızı tüm detayları ile konu?manızdır.
Ameliyat Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler:
- Üç hafta öncesinde aspirini ve kan sulandırıcı her türlü ilacı ve Vitamini kesmenizdir.
- Ağrı Kesiciler: Apranaks, Voltaren, Vermidon yerine Parasetamol, Novalgin kullanabilirsiniz.
- Vitaminler: Vit C, Vit D, Vit E, Vit K, Ginseng, Ginko Biloba, Co-Enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin haplarını ameliyata kadar kesmenizi tavsiye ederim.
- Yiyecekler: Yesil Cay, Keten Tohumu, Kiraz Sapi, Domates Çekirdeği tüketilmemelidir.
- Sigarayı kesmek gerekmektedir.
- Aşırı kilo tüm ameliyatlar için bir risk oluşturur! Obes hastaların ameliyat öncesi kilolarını azaltmaları ameliyat sırasında ve sonrasında cıkabilecek riskleri
- (Tromboz, Akciğer Embolisi, Rahat Nefes Almabilme) büyük ölçüde engeller
- Ameliyattan önceki 3 gün boyunca kabızlığa yol açabilecek gıdalardan kaçınılmalı, sebze yemekleri ve hazmı kolay besinler alınmalıdır.
Karın Germe Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?
- Ameliyattan önce hastalara thromboz çorabı giydirilir.
- Ameliyat sırasında idrar sondası takılır.
- Ameliyatın hemen sonrasında hastalara 4-6 hafta sürekli kullanılmasi gereken karın korsesi giydirilir.
- Hasta ameliyattan sonra eğer bir komplikasyon yok ise ilk 24 saat sıvı beslenir.
- Hasta oldukça çabuk ayağa kaldırılmaya çalışılır. Bunu nedeni thromboz riskini azaltmak ve dolaşım sistemini hızlandırmaktır. Ayağa kalktıktan sonra idrar sondası da enfeksiyon riskini engelemek için çıkartılır.
- llk seferde hemşire e?liğinde ayağa kalkmanızı tavsiye ederim!
- Hastaların ilk günler karındaki dikişlere yük binmemesi için öne eğik yürümeleri gerekir.
- Eğer diren koyulduysa, direnler alındıktan sonra duş alınabilir.
- Tüm dikişler deri altında bırakıldığından dikiş alınmasına gerek yoktur.
- Ameliyattan bir hafta sonra hastalar günlük yaşantılarına dönebilirler.
- Üç hafta sonra karın hareketleri dışında spora başlanılabilir. Altı hafta sonra ise tüm spor aktiviteleri serbesttir.
Karın Germe Ameliyatı Sonrası Komplikasyonları Nelerdir?
- Akciğer Embolisi: Ameliyat sırasında ve sonrasinda en çok korkulan komplikasyon akciğer embolisidir. Bu nedenle bir an önce ayağa kalmanız önemlidir. Bu risk ileri yaşlı, aşırı kilolu, diabetik hastalarda ve çok sigara içenlerde daha yüksektir. Riski azatmak için hastanede kaldığınız süre boyunca thromboz çorabı giydirilir. Yatan hastalara anti-thromboz iğnesi yapılır.
- Yara Iyileşmesi: Ameliyat öncesi planlama hataları, fazla deri çıkartılması, kanama kontrolünün iyi yapılamaması ve sigara bu tür sorunları arttırır.
- Serum: Ameliyattan birkaç hafta sonra deri altında serum birikmesi gibi sorunlarla da karşılaşılabilir. Korsenizi sürekli giymeniz gereklidir. Spora ve sigaraya tamamen iyileşinceye kadar başlamamanız önemlidir. Böyle bir durumda enjektör yardımı ile serumun boşaltılası gerekebilir.
- Hematoma: Cilt altında ya da derin dokularda kanamayla birlikte, kan pıhtısı oluşabilir. Kanama kontrolünün iyi yapılması gerekir. Aşırı kanamalarda konulan drenler tıkanabilir. Böyle durumlarda revizyon ameliyatı yapmak gerekebilir.
- Enfeksiyon: Ameliyat sonrası hijyeninizi ihmal etmemeniz önemlidir. Aktif spor yapmaya, ağir işler yada ağır kaldırmaya en erken dört hafta sonra başlamanızı öneririm.
- Yara Izi: Malesefki yara izi olmayan ameliyat yoktur! Çok gergin kapatılan yaralarda ve bazı deri tiplerinde aşırı yara izi kalması gibi sorunlar yaşanabilir. Bu durum gerginliğe bağlı ise bir yıl sonra yara izini inceltmek amaçlı bir revizyon işlemi yapılabilir.
Karın Germe Ameliyatı Sonrası Formunuzu Korumak Için Neler Yapabilirsiniz?
- Karın germe ameliyatı kilo verdirici veya zayıflatıcı bir ameliyat değildir! Bu yüzden karın germe ameliyatlarından sonra kilonuza dikkat etmeniz ve dengeli beslenmeniz gerekir.
- Karın içi yağlanmayı azaltmak için alkol tüketimini azaltmak gerekir.
- Gergin cildin tekrar çatlamaması için düzenli olarak vücut losyonları ve nemlendirici kullanmak gerekir
- Düzenli egzersiz karın kaslarının tekrar güçlenmesini sağlayarak ameliyatla elde edilen gergin karın görünümünün korunmasını sağlar.