İmplant nedir?
İmplant çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleridir. Bunlar eksik dişlerin yerine yapılan, uzun ömürlü ve yaşam boyu sorunsuz şekilde kullanılabilen daha çok titanyumdan yapılan vidalardır.
Her hastaya implant tedavisi uygulanabilir mi?
İmplantlar sabit bir genişliğe ve yüksekliğe sahip vidalardır. Bu nedenle dental implant işlemlerinin uygulanabilmesi için, kişinin çenedeki kemik yapısının tedaviye uygun olması gerekir. Kısacası kişinin kemik yapısının implantları taşıyabilecek kapasiteye, genişliğe ve yüksekliğe sahip olması gerekmektedir. Eğer hastanın implant tedavisi için kemik yapısı belli bir uygunluğa sahip ise, tedavi daha başarılı bir şekilde sonuçlanmaktadır.
Ancak kişinin çene kemiğindeki yetersizlik, ogmentasyon (kemik ekleme) ve yumuşak greftleme gibi yardımcı teknikler ile implant tedavisi için uygun hale getirilebilir. Bunun dışında implant yaptırmak isteyen hastaların ağız ve diş sağlığı bakımından engelleyici bir sorununun olmaması halinde, her yaş gurubuna uygulanmaktadır. Fakat ergenlik dönemindeki genç hastaların henüz gelişim aşamaları tamamlanmadığı için implant yapılmamaktadır.
İmplant nedir? Her hastaya implant uygulanır mı?
İmplant tedavisi için uygun hastalar aşağıdaki gibi olmaktadır:
-Ağız içi sert ve yumuşak dokuların yeterli miktarda ve kalitede olması
-Kemik yapısının implant için belli bir genişlikte ve yükseklikte olması
-Kemik yapısını engelleyen bazı kemik hastalıklarının olmaması
-Diyabet (şeker) hastalıkları kontrol altında olması halinde uygulanabilir.
-Kortizon tedavisi gören hastaların kemik yapısındaki bozulmalar ve enfeksiyon eğilimi nedeniyle uygun
değildir. Ancak gerekli durumlarda hastanın doktoru ile konsültasyon halinde implant yapılabilir.