Bu uygulama özellikle gastroskopi mide, yemek borusu, on iki parmak bağırsağının tüm hastalıklarında kullanılabilen bir şeydir.
Gastroskopi hangi hastalıkların teşhisinde kullanılır?
İşte yemek borusuyla ilgili reflü dediğimiz olayın teşhisinde özü falyus varisi dediğimiz sürozda gördüğümüz varislerin teşhisine, gastrit teşhisine, mide ile ilgili ülser teşhisine, kanser teşhisine özellikle, erken kanser teşhisine özellikle uyguladığımız bir şeydir.
Bugün endoskopi veya gastroskopi sadece teşhis amaçlı kullanılmıyor tedavi amaçlıda kullanılıyor.
Örneğin yemek borusunun işte varis kanamalarında o varis kanamasını durdurmak için veyahut yemek borusu kanserlerinde, mide kanserlerinde pasajın daralmasına bağlı olarak gıdanın geçememesinden kaynaklanan hasta içinde büyük bir eziyet olan beslenme bozukluğu yaratan olayların giderilmesinde stent uygulamalarında kullanabiliyoruz.
Daha buna benzer tedavi amaçlı bir sürü yerde kullanabiliyoruz. En önemlisi de erken kanser tanısı için bize çok gerekli.
Erken tespit edilen kanserlerin tabiki iyileştirme şansıda o kadar yüksektir.
Bu bakımdan özellikle tüm şikayetler yani mide ilgili ister ülser olsun ister gastrit olsun ister kanser olsun benzer şikayetler olduğu için bunların sadece şikayetler ile ayrımına varmak mümkün değildir. Dolayısıyla bugün artık endoskopi rutin hemen hemen işlem haline gelmiştir. Midesi ve bağırsağı ile şikayeti olan hemen hemen her kesimde uyguladığımız bir teşhis yöntemidir.