Rinoplasti estetik, burun ameliyatı anlamındadır. Amacı, burundaki şekil bozukluğunu düzeltmektir. Septorinoplasti ise estetik olarak burun şekli değiştirilirken aynı zamanda mevcut burun tıkanıklığını çözmeye yönelik operasyondur.
Burun ameliyatı nedir? Nasıl Uygulanır?
Rinoplasti, burun yapısı ve yüz orantısı değerlendirilerek; burun boyutlarının küçültülmesi veya büyütülmesi, tip bölgesi dediğimiz burun ucu yüksekliğinin ayarlanması, burun-dudak ve burun-alın açısının yüz yapısıyla uyumlu hale getirilmesini amaçlar. Özellikle kişinin yüz hatlarına göre planlanan bu operasyon, kemik, kıkırdak, yumuşak doku ve cilde şekil verilen bir müdahaledir. Ayrıca burun kemerinin alınarak burun sırtını ve eksternal deviasyon dediğimiz burnun, orta hattın dışına kayan eğriliğini düzeltmeyi amaçlar.
Burun estetiğinin amacı yüzünüze en uygun burnu ortaya çıkarmaktır. Burda en önemli faktörlerden birisi hastanın burun cildinin kalınlığıdır. Çok ince ciltli hastalarda operasyon sonrası en küçük kusurlar göze batarken, kalın ciltli hastalarda ise cildin yeni burun şekline uyum sağlaması zaman alacaktır.
Rinoplasti Operasyonunun özel bir öneme sahip olmasının nedenleri; Burnun konum olarak yüzün tam ortasında yeralması sebebiyle en küçük kusurların veya yüzün diğer yapılarıyla ilgili uyumsuzluklarının hemen dikkat çekmesi ve burnun solunum yollarının başlangıç organı olmasıdır.
Burna yeniden şekil verirken normal burun solunumunu korumak veya burun tıkanıklığı mevcutsa düzeltmek gerekir.
Başarılı Bir Burun Ameliyatında Önemli Noktalar Nelerdir?
Burun ameliyatlarında başarıyı elde etmek, ameliyat öncesi, ameliyat ve ameliyat sonrası evrelerinin iyi değerlendirilmesi ve planlanması ile bağlantılıdır. Ameliyat öncesi değerlendirme, yüz analizi ile başlar. Hastanın beklentileri ile cerrahın belli tekniklerle burun şeklinde yapılabileceği değişikliklerin birbiriyle örtüşmesi her iki taraf için operasyon sonrası memnuniyeti belirler.
Burun derisinin kalınlığı, kemik ve kıkırdak yapının özellikleri operasyonun sonucunu doğrudan etkileyen faktörlerdir. Derinin kalın ya da ince olması, yağlı bir cilt yapısının mevcudiyeti ameliyat sonrası burnun görüntüsünü etkileyecektir. Bu nedenle fiziki muayene ameliyat öncesi büyük önem taşımaktadır.
Değerlendirmeler yapılıp beklenti ve istekler netleştirildikten sonra ameliyat safhası gelir. Hastanın beklentilerine, yüz ve cilt yapısına uygun, doğru tekniklerin kullanıldığı operasyon başarı ile sonuçlanacaktır.
Rinoplasti, uygulamada çok zor olmayan ancak sonuçları açısından zorluk teşkil eden bir cerrahidir. Ameliyatı yapan hekimin estetik vefonksiyonelliği dengelemesi çok önemlidir.
Rinoplasti Kimlere, Hangi Durumlarda Uygulanır?
Rinoplasti; burun gelişiminin tamamlandığı 18 yaşını doldurmuş, akıl sağlığı yerinde, cerrahi müdahale ya da anesteziye engel sağlık sorunu olmayan kişilere yapılabilir.
Burunun doğumsal şekil bozukluklarında: Yarık burun, damak ve dudak...vb.
Travmalara bağlı şekil bozukluklarında: Doğum travması, burun kırıkları, bağ doku hastalıkları...vb.
Burun duvarındaki ileri düzeyde şekil bozukluğu sebebiyle burun şekli bozukluklarında,
Yapısal olarak sorun olmamasına karşı estetik amacıyla, yapılmaktadır.
Operasyon Aşaması ve Sonrasında Dikkat Edilecek Hususlar
Rinoplasti Operasyonu lokal anestezi ile de yapılabilmesine rağmen sıklıkla genel anestezi tercih edilmektedir. Açık veya kapalı teknikle yapılabilmektedir. Farkları açık teknikte burun deliklerinin arasındaki columella denen bölgede ters V şeklinde kesi olmasıdır. Ancak bu kesi iz bırakmadan iyileşmektedir.
Operasyon sonrası hastaları ençok tedirgin eden konu; tampon alınırken duyulan ağrıdır. Ancak şu anda kullanılan silikon tamponlar alınırken böyle bir sorun kalmamıştır.
Diğer merak edilen bir konu ise operasyon sonrası zamanla burun ucunun düşmesi veya burun sırtında çökme oluşmasıdır. Şu anki tekniklerle yapılan opersyonlarda böyle sorunlarla karşılaşmıyoruz.
Operasyon sonrasında burun dışında ısıyla şekil verilen termonazal splint kullanmaktayız. Burun içinde ise hava kanalları olan silikon burun tamponları kullanımaktadır. Tamponlar, ortalama 2. günde; dıştaki tespit ve dikişler 7.günde alınmaktadır. Operasyon sonunda hasta bir gece hastanede yatabilir ya da aynı gün taburcu olabilir. Operasyonun ertesi gününde en üst seviyedeki morluk ve şişlikler 2. günden itibaren azalmaya başlar.
Erken iyileşmek için; belirli bir süre istirahat, alkol ve sigara kullanımını kesmek, efor ve zorlama gerektiren işlerden uzak durmak, burnu travmadan korumak, direk güneş ışığına maruz kalmamak ve kontrolleri ihmal etmemek büyük önem taşımaktadır.
Operasyon Ne Kadar Sürer?
Burundaki deformitenin büyüklüğü, burun duvarı yada sinüs cerrahisinin yapılıp yapılmadığı ile bağlantılı olmakla birlikte, genel anestezi ile yapılan operasyon ortalama 2 saat sürmektedir.
Operasyon planlanırken hastanın, nasıl bir burun istediğini hekime çok iyi anlatabilmesi gerekir. Hastanın düşündüğü burun şeklinin yüzüne uyumlu olup olmadığı dikkatlice değerlendirilmelidir. Günümüzde kullanılan bilgisayar programları sayesinde hastanın fotografı üzerinde gerekli düzenlemer yapılarak hekim ve hasta ortak bir görüşte bulaşabilmektedir.