Boyun fıtığım var, ne zaman ameliyat olmalıyım?
Fıtık, insan hayatını allak bullak eden bir hastalıktır. Beliniz, boynunuz tutulur. Kollarınızı, bacaklarınızı rahat hareket ettiremezsiniz. Ağrıdan duramaz, biran evvel kurtulmak istersiniz.
Çabuk kurtulmanın yoluda hemen ameliyat olarak görülür. Bu konuda uzmanlar fıtık ameliyatında acele edilmemesini tavsiye ediyor. Her bel ve boyun fıtığı, ameliyata aday değildir. İlaç tedavisi, istirahat, fizik tedavi, spora rağmen şikâyetler geçmiyorsa hasta o zaman ameliyat edilmeli. En az üç ay beklenmeli. Ameliyat, tüm tedavi yöntemlerine rağmen ilerleyen nörolojik bir bulgu olduğunda şart.
Türkiye'de son zamanlarda bel ve boyun ağrısı şikâyetleriyle hastanelere başvuranların sayısı hızla artıyor. Özellikle de kollarda ve bacakta uyuşma, ağrı, güç kaybı gibi belirtiler gösteren 'bel ve boyun fıtığı' rahatsızlıkları için gelenler hastanelerde yoğunluk oluşturuyor.
Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirürji Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, bel ve boyun fıtığında ameliyatın en son çare olduğunu belirtiyor.
Prof. Dr. Cengiz Kuday, bel ve boyun fıtığında diğer tedavi metotları denenmeden hemen ameliyat olmamayı öneriyor. Kuday'a göre her bel ve boyun fıtığı, ameliyata aday değil. İlaç tedavisi, istirahat, fizik tedavi, spora rağmen şikâyetler geçmiyorsa o zaman ameliyat edilmeli. En az üç ay beklenmeli. Kuday, ancak tüm tedavi yöntemlerine rağmen ilerleyen nörolojik bir bulgu olduğunda, ameliyatın gerektiğini dile getiriyor. Kuday, "Eğer her türlü tedaviye rağmen ilerleyen nörolojik bir bulgu olduğu takdirde, bel fıtığında 'lasek testi' denen ve hastanın bacağını 10 derece kaldırdığımızda ağrı hissediyorsa, verdiğimiz ağır ağrı kesicilere rağmen ağrı devam ediyorsa, baş parmağında zayıflık varsa ameliyat gerekir. İdrar ve gayta kaçırıyorsa vakit kaybetmeden ameliyat yapmak lazımdır.'' ifadesini kullanıyor.
Prof. Dr. Kuday, hastaların gereksiz yere, "Felç olursun, iktidarsız olursun, idrarını tutamazsın, gaytayı kontrol edemezsin, eğer boyundaysa boyundan aşağısı felç olur.'' diyerek korkutulduğuna işaret ederek, hastaların bu gibi uyarıları dikkate almaması gerektiğini belirtiyor.
Öte yandan bel ve boyun fıtığı, ameliyat sonrası tekrarlayabiliyor. Kuday, ameliyat sonrası yüzde yüz iyileşme olmayabileceğini, rahatsızlıkların nüksedebileceğini vurguluyor. Kuday, genç hastalarda ise hastalığın tekrarlama ihtimalinin yüzde 10-15 daha fazla olduğunu söylüyor.
'Microdiskektomi' yöntemi daha çok tercih ediliyor
Bel ve boyun fıtığı ameliyatında birçok teknik uygulanıyor. Microdiskektomi ise en çok tercih edileni. Bu ameliyatlarda endoskopik ve lazer teknikleri de kullanılıyor. Ancak her vakada endoskopik yapılamıyor. Endoskopik ameliyatlar, daha uzun sürmesi ve fıtığın tekrarlama oranının daha fazla olması gibi birçok dezavantaja sahip. Ayrıca bu ameliyatlarda likör yırtığı ve sızıntı olabiliyor, komplikasyon oranı daha fazla. Lazer yöntemi çok nadir kullanılıyor. Fıtığa lazer veriliyor, fıtık küçülüyor, ancak lazer kontrol edilemeyen bir güce sahip. Işın verilecek odak noktayı geçip diğer organları etkileyebiliyor.