Diz Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Diz protezlerinde 30 yılı aşkın süredir çok büyük başarılar elde edilmektedir. ABD Ulusal Sağlık Örgütlerine göre, ameliyat olan her 10 hastadan 9'u ağrı azalmasında, diz fonksiyonunda ve sağlıkla ilgili genel yaşam kalitesinde bir ilerleme olduğunu bildirmişlerdir.1 Ve tıpta her zaman yeni malzeme ve prosedürler gelişmeye devam ettiğinden, sonuçlar da daha iyi olmaya devam edecektir. Total diz protezinin sonrasında komplikasyon oranı düşüktür. Diz eklemi enfeksiyonu gibi ciddi komplikasyonlara hastaların yaklaşık % 2'sinde rastlanmaktadır.2 Kalp krizi veya felç gibi tıbbi komplikasyonlara daha da az rastlanmaktadır. Tabi, kronik hastalıklar komplikasyon riskini arttırabilmektedir.
Diz protezi ameliyatlarında hangi komplikasyonlar olabilir?
Her cerrahi yöntemin riskleri olduğu gibi faydaları da vardır. Bireysel sonuçlarınız kişisel durumunuzla ilgilidir ve toparlanmanız için belli bir zamanın geçmesi gerekir. Başarı garantisi verilemeyeceği gibi, faydaların arasında ağrının dinmesi ve dizin normal kullanımına geri dönmesi sayılabilir.
Aşağıda sıralanan tüm tepki ve komplikasyonlar ameliyat sırasında veya ameliyat sonrasında görülebilir ve (bu durumlarda ameliyata devam edilmesi gibi) tıbbi müdahaleler ve implantın çıkarılması gerekebilir.
Kan pıhtıları
Bacak toplardamarlarındaki kan pıhtıları diz protezi ameliyatının en sık görülen komplikasyonudur. Cerrah önleyici bir program çizebilir. Bu programda düzenli olarak bacakların kaldırılması, dolaşımı hızlandırmak için hafif tempolu bacak egzersizleri, varis çorapları ve kan seyreltici ilaç yer alabilir.
Enfeksiyon
Enfeksiyon herhangi bir cerrahi müdahalede görülebilecek olan bir risktir. Yakın zamanda yapılan bir çalışmaya göre, ilk iki yılda hastaların sadece % 2.0'sinde enfeksiyona rastlanmaktadır.2 Enfeksiyon total diz protezinden sonra oluyorsa, buna genelde diş operasyonları sırasında ya da idrar yollarından, ciltten veya tırnak enfeksiyonlarından kana karışan bakteriler neden olmaktadır. Normalde pek görülmese de, bu komplikasyonların olması tam iyileşmeyi geciktirir.
Diz protezinden sonraki ilk iki yıl boyunca, bakterilerin kana karışmasına neden olabildiklerinden dişle ilgili tedaviler ya da cerrahi girişimler öncesinde koruyucu antibiyotik almanız gerekebilir. İki yıl sonra, ortopedistinizle ve diş hekiminizle konuşup diğer operasyonlardan önce koruyucu antibiyotik almanızın gerekip gerekmediğini öğrenin.
Osteoliz
Vücudunuz partiküllere tepki verebileceğinden diz implantının yanındaki kemik aşınabilir (osteoliz). Bu tepkiye şunlar yol açmış olabilir:
Metal ve plastik komponentlerle direkt temas
Diz komponentleri ile kemik çimentosu arasındaki temas
Diz komponentleri ile dizin hareket eden parçaları arasında olan doğal kemik partikülleriniz arasında direkt temas olması implant komponentlerine daha fazla partikül veya zararın verilmesine neden olabilir.
İmplant kırığı
Total diz protezinin sonrasında implant kırığı rapor edilmiştir. Bunun tipik nedeni şunlardır:
İmplantın yapabilecekleri hakkında abartılı bir beklentinin olması
Ağır ve aşırı kilolu hastalar
Fiziksel aktif hastalar
İmplantın kırılma olasılığını en aza indirmek için, tıbbi tavsiyeleri izlemek ve aşırı ve uygun olmayan aktiviteden kaçınılması gerekmektedir.
Diğer riskler
Bir süre sonra cihaz sisteminin veya parçalarının çıkarılması ve/veya değiştirilmesi gerekebilir.
Nadiren olsa da diz protezlerinde metal alerjisi reaksiyonlarına rastlanıldığı bildirilmiştir. Doktorunuza alerji bulgularınızın olup olmadığını belirtin.
İmplant parçalarının kötü konumlanması sonucunda protez yerinden oynayabilir.
Implant komponentleri kötü çimentolama veya düşme ve çarpmalardan alınan darbe nedeniyle gevşeyip yerinden oynayabilir.
Kemik çimentosu ile bağıntılı kardiyovasküler rahatsızlıklar kan pıhtılaşması, kan basıncının düşmesi, kalp krizi ve nadiren ölüm ile sonuçlanabilir. Sinirlerin, kas ve kemiğin yaralanmasına yol açabilir.
Diz protezi ameliyatının uygun olmadığı durumlar
Riskleri değerlendirdiğinde doktorunuz diz protezi ameliyatının sizin için uygun olmadığına karar verebilir:
- Enfeksiyonunuz var ya da geçirilmiş enfeksiyon hikayeniz var
- Yeterince kemiğiniz yok ya da olan kemiğiniz yeni dizinizi destekleyecek kadar güçlü değil
- Diz bölgenizde yaralı sinirleriniz var
- Diz kaslarınız yaralanmış ya da işlevini yerine getiremiyor
- Diziniz hiç sağlam değil
- Kemikleriniz tam büyümemiş ya da gelişmemiş
- Kayda değer bir kemik kaybınız var ya da kemik kütlenizde ciddi bir azalma var (Osteoporoz)
- Diz ekleminiz önceden kaynaştırıldı ve stabil,işlevlerini yerine getiren ve ağrısız bir diziniz var
- Romatoid artritiniz ve aktif/deri lezyonu hikayeniz var (Artan enfeksiyon riski yüzünden)