"SAĞLIKLI YAĞLARLA SAĞLIKSIZ YAĞLARIN AYRIMI İYİ YAPILMALI''
Esansiyel yağ asitlerinin doğal kan inceltici özelliğe sahip olduğunu, kalp krizine yol açabilen kan pıhtılaşmasını önlediğini ifade eden Tilekli, "Damar tıkanıklığının engellenmesinde yağların yeri göz ardı edilemeyecek kadar değerlidir. Bu konuda önemli olan sağlıklı yağlarla sağlıksız yağların ayrımını iyi yapabilmektir. Doymuş yağ tüketimini mümkün olduğunca azaltıp doymamış yağ içeriğini arttırmaya çalışmalıyız. Yapılan bir çok bilimsel araştırmada balık ve keten tohumunda bulunan omega-3 yağ asitlerinin diyette ölçülü bir miktarda tüketilmesinin başta beyin kalp sağlığı olmak üzere kilo verme konusunda da önemli pay sahibi olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bitkisel sıvı yağları faydalı veya zararlı yapan tüketim miktarı ve pişirme yöntemleridir. Yemek hazırlarken sıvı yağları yüksek sıcaklığa maruz bırakmak, kullanılmış yağları tekrar kullanmak yağın kimyasal yapısını bozacağından kullanılması sağlık açısından risk oluşturur. Diyet yapanların diyette en çok şikayet ettiği konulardan biri de lezzet duygusunun kaybolduğudur. Kalori olarak ne kadar uygun bir diyet hazırlanırsa hazırlansın kişiyi mutsuz eden bir diyetten uzun vadeli sonuçlar almak mümkün değildir. O nedenle lezzetli bir diyet için de yağlar olmazsa olmazımızdır. Yinede kalori içerikleri yüksek olduğundan ihtiyaç fazlası tüketmek kilo vermeyi zorlaştıracaktır. Ölçülere dikkat edilmesi çok önemlidir diye konuştu.