Belirtiler
Multipl miyelomun en sık görülen belirtileri aşağıdakileri içermektedir:
Kemik ağrısı, genellikle sırt ve kaburgalarda
Kemik kırıkları, genellikle omurgada
Halsiz ve çok yorgun hissetmek
Çok susamış hissetmek
Sık enfeksiyon geçirme ve ateş
Kilo kaybı
Bulantı veya kabızlık
Sık idrara çıkma
Bu belirtiler çok sıklıkla kanser nedeniyle değildir. Bir enfeksiyon veya başka sağlık problemleri de bu semptomlara neden olabilir. Sadece bir doktor bunu emin olarak söyleyebilir. Bu semptomları gösteren bir kişi bunu doktora söylemelidir ki, problemler olabildiğince erken teşhis edilip tedavi edilebilsin.
Tedavi
Multipl miyelomlu kişilerin birçok tedavi seçeneği vardır. Seçenekler gözlem altında bekleme, indüksiyon tedavisi ve kök hücre naklidir. Bazen bu yöntemlerin bir kombinasyonu kullanılmaktadır.
Radyasyon tedavisi bazen ağrılı kemik hastalığını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Tek başına veya diğer tedaviler ile beraber kullanılabilir.
Seçilecek tedavi temel olarak hastalığın ne kadar ilerlemiş olduğuna ve sizde semptom olup olmamasına bağlıdır. Eğer sizde semptomsuz multipl miyelom varsa (asemptomatik miyelom) hemen kanser tedavisine ihtiyacınız olmayabilir. Semptomlarınız olmaya başladığında tedaviye başlanabilmesi için doktorunuz sağlığınızı yakından takip edecektir (gözlem altında bekleme).
Eğer semptomunuz varsa indüksiyon tedavisi almanız olasıdır. Bazen kök hücre nakli tedavi planının bir parçasıdır.
Miyelom için tedavi gerekli olduğunda sıklıkla hastalık ve semptomları kontrol altına alınabilmektedir. Kanseri remisyonda tutmaya yardım etmek için kişilere tedavi verilebilir ancak miyelomda nadiren kür (şifa) sağlanabilmektedir.
Doktorunuz tedavi seçeneklerini, beklenen sonuçları ve olası yan etkileri açıklayabilir. İhtiyaçlarınızı karşılayan bir tedavi planı geliştirmek için doktorunuz ve siz beraber çalışabilirsiniz.
Doktorunuz sizi bir uzmana sevk edebilir veya siz sevk talep edebilirsiniz. Hematoloji uzmanının (hematolog) bu hastalığı tedavi eden hekimdir.
Tedavi başlamadan önce doktorunuzdan olası yan etkileri ve tedavinin normal aktivitelerinizi nasıl değiştireceğini açıklamasını isteyin. Kanser tedavilerinin sıklıkla sağlıklı hücre ve dokuları da harap etmesi nedeniyle yan etkiler sıktır. Yan etkiler her kişide aynı olmayabilir ve bir tedavi seansı ile sonraki seans arasında farklı olabilir.
Tedaviye başlamadan önce bu soruları doktorunuza sormak isteyebilirsiniz:
Bendeki miyelomun evresi nedir?
Hastalık böbreklerimi etkiliyor mu?
Patologdan raporun bir kopyasını nasıl alabilirim?
Tedavi seçeneklerim nedir? Benim için hangisini önerirsiniz? Neden?
Birden fazla tedavi çeşidi alacak mıyım? Tedavim zaman içinde nasıl değişecek?
Her tedavi şeklinin beklenen faydaları nelerdir?
Her bir tedavinin riskleri ve olası yan etkileri nelerdir? Yan etkileri kontrol altına almak için neler yapabiliriz?
Tedaviye hazır olmak için ne yapabilirim?
Hastanede kalmam gerekecek mi? Eğer gerekecekse ne kadar süre?
Tedavinin tahmini maliyeti ne kadar? Sigortam tüm maliyeti karşılayacak mı?
Tedavi normal aktivitelerimi nasıl etkileyecek?
Ne kadar sıklıkla kontrol yaptırmalıyım?
Kaynak: www.thd.org.tr