Dişler neden sararır?
Dişlerin sararması, genellikle ağız hijyeninin tam olarak sağlanamadığı durumlarda yiyeceklerin ve içeceklerin diş üzerinde bir plaka oluşturması durumu olarak tanımlanabilir. Pek çok insan sabahları kalkar kalmaz dişlerini fırçalamakta ve gün içinde bir daha fırçayı kullanmamaktadır. Yemeklerden sonra dişlerin fırçalanması diş üzerine yapışan gıdaların ve dişlerin arasında kalan yiyecek artıklarının temizlenmesi açısından çok önemlidir. Dişlerin sürekli olarak gün içinde özellikle yemeklerden sonra fırçalanmaması durumunda zaman içinde dişlerin sararması, diş çürükleri ve diş eti problemleriyle karşılaşma olasılığı çok yüksektir.
Dişlerde beyazlığı sağlamak için siyah çay yerine yeşil çay veya bitki çayları tercih edin.
Dişlerinizdeki lekelerin sorumlularından biri de düzenli içtiğiniz şaraplar olabilir. Kırmızı ve beyaz şarabın dişler üzerinde sarartıcı bir etkisi vardır.
Soya, domates, hazır soslar ve sirke… İşte dişlerde leke yapanlardan arasında yer tutan önemli etkenlerden biri de bu soslardır.
Baharat, her ne kadar belirli ölçülerde tüketildiğinde bağışıklık ve sindirim sistemi için faydalı olsa da dişler üzerinde sarartıcı bir etkisi vardır. Bu nedenle tükettikten sonra dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmemeniz gerekmektedir.
Asitli İçecekler, içeriğinde asit barındıran tatlandırılmış doğal olmayan içecekler diş minelerine zarar verir ve renk deformasyonunu tetikler. Bu nedenle öğünlerinizde taze sıkılmış meyve sularını tercih etmelisiniz.
Bonibon, jelibon ve şekerlerin içeriğindeki kimyasal maddeler diş sağlığını büyük ölçüde tehdit eder. Özellikle dişe yapışan veya diş aralarına giren yumuşak yapıdaki şekerler diş çürüklerine de sebebiyet vermektedir.
Eğer bir kahve tiryakisiyseniz, kahveden sonra bir adet şekersiz sakız çiğnemek, kahvenin etkisini alır ve beyazlamayı sağlar.
Diş sararması nasıl geçer?
Diş beyazlatma kürü:
*1 çay kaşığı karbonat,
*yarım limonun suyu,
*2 damla zeytinyağı.
Bu malzemeler bir kap içerisinde karıştırılır. Daha sonra diş fırçası bu diş beyazlatıcı kür içine batırılıp dişler fırçalanır. Böylece sigara gibi sebepler yüzünden sararan dişlerin beyazlaması sağlanır.
Beyazlatıcı bantlar ve solüsyonlar
Beyazlatıcı bantlar ve dişlere sürülen solüsyonlarla da dişleri beyazlatmak mümkündür. Ayrıca diş fırçaları ve diş macunları dişlerinizdeki lekeleri temizleyerek onları doğal beyazlığına kavuşturur.
Fesleğen:
Fesleğen diş beyazlatmak için kullanılan çözümler arasındadır. Ağız sağlığı ve bakımında da kullanılmaktadır.
– Gün içinde birkaç fesleğen yaprağı çiğnenebilir.
– Fesleğen yaprakları kurutularak diş macununa karıştırılıp kullanılabilir. Her gün kullanılması önerilir.
Portakal kabuğu:
Portakal kabuğu, ağız kokusu ve diş sararması için kullanılmaktadır. Dişlerin beyazlamasına yardımcı olur.
– Portakal kabuğunun içi ile dişler her gece yatmadan önce fırçalanabilir. Kalsiyum içeriği ve C vitamini ile portakal kabuğu mikropların ağzından ve dişlerden arındırılmasına yardımcı olur.
– Ayrıca nefesi tazeler. Düzenli olarak kullanıldığında etkili sonuçlar vermektedir.
– Diş macununa kurutulmuş ve toz haline getirilmiş portakal kabuğu ve fesleğen tozu da eklenebilir.
Muz kabuğu:
Muz kabukları da sarı dişleri beyazlatmak için yaygın olarak kullanılır. Diş beyazlatıcı özelliğinin yanı sıra diş etlerini de yumuşatır.
– Muz kabuğu ile dişler yaklaşık 15 dakika kadar ovulabilir. Ardından diş macunu ile dişler fırçalanır. Bu işlem düzenli yapıldığında etkili sonuçlar alınacaktır.
Çilek:
Çilek sarı dişlere karşı kullanılan bir diğer çözümdür. Malik asit içeren çilek diş bakımında da etkilidir.
– Birkaç tane çilek ezilerek hamur haline getirilir. İçerisine biraz da karbonat eklenir. Ardında hamur dişlere uygulanır. Biraz bekletildikten sonra ağız su ile durulanır.
Tuz:
Sararmış dişler için kullanılan bir diğer çözüm de tuzdur. Tuz dişlerin renginin açılmasına yardımcı olur.
– Biraz tuz ve karbonat karıştırılarak dişler ovulabilir. Tuz granülleri aşındırıcı etkisi ile dişlerin üzerinde bulunan katmanı kaldırmaya yardımcı olur.
– Diş macununa tuz eklenerek dişler fırçalanabilir.