HAMİLELER DE KULLANABİLECEK
Hamile kadınlarda kullanılabilecek bir sıtma aşısı için çalışmalar yürüten Kopenhag Üniversitesi bilim insanları, sıtmaya neden olan 'Plasmodium falciparum' isimli parazitin plasentaya tutunma biçimini incelerken şaşırtıcı bir keşif yaptı.
Hem insan plasentasında hem de insanda görülen kanser tümörlerinin onda dokuzunda 'chondroitin sulphate A' olarak tanımlanan özel bir karbonhidrat bulunduğunu belirten uzmanlar, inceledikleri parazitin plasentaya tutunmak için bu karbonhidratı bulup ona yapışan bir protein salgıladığını tespit etti.
ÇOK ETKİLİ BİR İLAÇ
'VAR2CSA' adlı bu proteini kullanarak çok etkili bir kanser ilacı geliştirebileceklerini belirten uzmanlar, parazitten bu söz konusu proteini çıkarıp öldürücü bir toksine bağlayacak. Bu şekilde hazırlanan ilacın kanser hastasının vücuduna girdiğinde doğrudan kanserli hücrelere gidip onları yok edeceği umuluyor.
DENEME BAŞARILI OLDU
Danimarkalı bilim insanları, 'sıtma paraziti' tedavisini üç tip tümör taşıyan bir denek hayvanı üzerinde başarıyla denedi. Hazırlanan ilaç, hayvanın vücudundaki tümörleri ciddi anlamda küçülttü. Uzmanlar şimdi bu tedavinin insanlar üzerinde denenmeye başlayacağını söyledi.
Hürriyet