Özellikle sonbahar ve kış döneminde vücut direncimizin düşmesi, başta grip olmak üzere pek çok enfeksiyon hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Bu dönemi sağlıklı geçirmek içinse öncelikli olarak bağışıklık sistemimizi güçlendirmek gerekiyor. Bunun formülü ise çok basit bazı önlemler almaktan geçiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özyurt Şafak, sonbahar ve kış mevsimini sağlıklı geçirmenin püf noktalarını anlatıyor...
DÖRT YAPRAKLI YONCA PRENSİBİYLE BESLENİN
Dört yapraklı yonca, 4 temel besin grubunu temsil ediyor: Etkurubaklagil, süt-süt ürünleri, tahıl grubu ve sebze-meyve grubu. Günlük aldığınız enerjinin yüzde 50-55'i karbonhidratlardan, yüzde 15-20'si proteinlerden ve yüzde 25-30'u ise yağlardan gelmeli.
YAĞLI BESLENMEYİN
Fazla yağlı beslenmek yani günlük enerjinin yüzde 40'ından fazlasının yağlardan sağlanması bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. O nedenle günlük beslenmenizde yağlar yüzde 25-30 oranında yer almalıdır. Bunun için 1 kilo sebze yemeği için 3-4 çorba kaşığı sıvıyağ, salatalarınız içinse 1 tatlı kaşığı zeytinyağı kullanın.
HER GÜN 1 ADET YUMURTA HASTALIKLARI ÖNLER
Bağışlık sistemini güçlendirmek için yeterli miktarda, iyi kaliteli protein almak çok önemli. Yumurta, peynir, et ve balık iyi birer protein kaynağını oluşturuyor.
Eğer yüksek kolesterol ve kardiyovasküler hastalığınız yoksa her gün 1 yumurta, peynir, et-balık gibi kaliteli protein tüketmeye özen gösterin.
HER GÜN 1'ER BARDAK YOĞURT VE KEFİR
Probiyotikler vücudu enfeksiyonlara karşı korur, bağışıklık sistemi güçlendirir. Vücuda zarar veren bakterileri uzaklaştırırlar. Yoğurt, peynir, ayran, kefir probiyotik için iyi birer kaynak. Her gün 1 kase yoğurt ve 1 bardak kefir tüketin.
ANTİOKSİDANLARI LİSTENİZE ALIN
Antioksidanlar vücuda zarar veren serbest radikalleri etkisizleştirerek bağışıklık sistemini güçlendiriyor. En güçlü antioksidanları ise A, C, E vitaminleri oluşturuyor. Balık, yumurta, havuç, roka, tere A vitamini, badem, ceviz, fındık E vitamin kaynakları olarak karşımıza çıkıyor. Maydanoz, yeşil biber, kuşburnu, portakal, greyfurt, limon ve kivi bolca C vitamin içeriyor. Siz de beslenme programınıza mutlaka bu besinleri ekleyin.
SALATALARA CEVİZ VE SEMİZOTU SERPİŞTİRİN
Enfeksiyon hastalıklarından korunmada Omega-3 ve Omega-9 yağ asitleri tüketimi önem taşıyor. Somon, hamsi, sardalye, ton, uskumru , ceviz, badem, keten tohumu ve semizotu Omega-3 için iyi birer kaynaktır.
Fındık yağı ve zeytinyağı Omega-9 yağ asitlerinden zengindir.
Salatalarınıza ceviz veya semizotu eklemeyi de ihmal etmeyin.
ARA ÖĞÜNDE KURU MEYVELER
Bağışıklık sistemini güçlendiren magnezyum ve potasyumdan zengin olan muz, ceviz, badem ile kurutulmuş meyveler ara öğün ihtiyacınızı karşılarken bağışıklık sisteminizi de güçlendiriyor. Potasyum için patatesin de iyi bir kaynak olduğunu hatırlatmakta fayda var.
PİRİNÇ YERİNE BULGUR TÜKETİN
B grubu vitaminlerinden zengin ve iyi bir protein kaynağı olan bulgur bağışıklık sistemi için güçlü bir besin. Pirinç yerine bulguru tercih etmek bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yanı sıra kan şekeri düzeyinizi de kontrol ediyor.
VÜCUDUNUZU SUSUZ BIRAKMAYIN
Su, hayatımızda tıpkı oksijen gibi yaşamsal önem taşıyan bir görev üstleniyor. Aynı zamanda toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlıyor. Günde 10-12 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.