Tiroit hastalarında göz tutulumunun tedavi edilmemesinin, ilerleyen dönemde görme sinirlerinin sıkışmasına ya da kornea tabakasının açıkta kalmasına bağlı olarak körlüğe yol açabileceği uyarısında bulunuldu.
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ünal, tiroit hormonunun az ya da fazla çalışmasının çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi.
''KÖRLÜĞE NEDEN OLABİLİR''
Genellikle kilo ile ilişkisi bakımından değerlendirilen tiroit hastalığının, görme sağlığını da olumsuz etkilediğini vurgulayan Ünal, tüm tiroit hastalıklarında gözle ilgili problemler yaşandığına, mutlaka takip ve tedavi edilmesi gerektiğine dikkati çekti. Ünal şunları söyledi:
Tiroit hastalarında göz tutulumunun tedavisiz bırakılması, ileri evrelerde görme sinirlerinin sıkışmasına ya da kornea tabakasının açıkta kalmasına bağlı olarak körlüğe yol açabilir. Hormon ve kilo değişimleriyle gündeme gelen tiroit hastalıkları, görme sağlığı ve göz estetiğini de tehdit etmektedir. Bu nedenle, tiroit hastaları rutin göz muayenelerini ihmal etmemeli. Tiroit hastalığına bağlı göz çevresini saran yağ dokusunda ve kaslarda meydana gelen şişmeler, gözde şaşılığa, göz kapağının açıkta kalmasına ve gözün öne fırlamasına neden olabilir."
Ünal, birçok tiroit hastasının bu problemlerin üçünü birlikte yaşadığını, bu hastalarda göz tutulumlarının ileri evrede körlüğe neden olduğu için tedavi sürecinin çok dikkatli planlanması gerektiğini vurguladı.