İnsanların parmaklarının avuç içine bakan kısmının ilk boğumunda oluşan enfeksiyona verilen isim dolamadır. Dolama genellikle küçük bir yırtık veya delinme sonucu, elin içine dolan mikropların birikmesi ve üremesi sonucunda, parmak boğumunda oluşan iltihaba verilen isimdir. Bu bölgede biriken enfeksiyon şişer ve parmakta iltihap hareketine engel teşkil eder. Bu iltihabın ve apsenin oluşturduğu şişlik neticesinde parmakta dolama ucunda kan dolaşımı kesilir veya tıkanır, bu sebepten dolayı parmakta kansızlık oluşur.
Dolama hastalığının sebepleri nelerdir?
Tüm mikroplar içinde dolama rahatsızlığına en fazla sebep olan mikrobun ismi stafilokok'dur. Dolama hastalığının farklı bir çeşidineyse mantar iltihaplanması neden olmaktadır, bu durum şeker hastası kişilerin parmaklarını ve ellerini uzunca bir zaman suda beklettikleri durumlarda oluşur.
Mantar iltihabı yavaş yavaş gelişen bir hastalıktır ama aynı zamanda inatçı da bir hastalıktır. Kimi zaman bakteri ve mantar aynı anda bulunmaktadır, bu nedenden dolayı şişme ve iltihap daha büyük olur.
Akut adı verilen bir iltihap, kişinin tırnağının etrafından ve epidermis kısmından dolaşmak suretiyle, bu bölgelerin al kısmına işler ve acıya sebep olan bir apse oluşmasına neden olur. Tırnak yapısının altındaki ve bitişik dip kısmındaki deri kabarıp acı verir. Bu durumda tırnak etten ayrılabilmektedir.
Dolama nasıl geçer?
öncelikle cerrahi müdahale ile apse-iltihap boşaltılmalıdır. Bunu gerçekleştirmek için parmağı kesmek gerekmektedir. Parmak, tırnak ucuna paralel ya da dik bir biçimde kesilmelidir. İlk durum, iz kalmaması ve parmaktan alınan his duyusunun yitirilmemesi için daha çok tercih edilmektedir. Cerrahi operasyondan sonraki süreçte tedavinin işe yaraması için düzenli ve kuvvetli bir antibiyotik tedavisine devam edilmelidir.