BÜYÜME HORMONU İLE TEDAVİ MÜMKÜN
Prof. Dr. Büyükgebiz "Normal büyüme için sağlıklı beslenmek ve normal bir hormon dengesine sahip olmak gerekir. Büyümede en hızlı dönem, doğumdan itibaren bir yaşına kadar geçen dönemdir. İlk bir yılda bebeğin boyu 24 cm kadar uzar. 1-2 yaş arası ortalama 12 cm artış olur. Bu hız, ilerleyen yıllarda 5-6 cm'e kadar düşer. Ergenlik yaşlarına gelindiğinde, kızlar 15-20 cm ve erkekler ise 20-25 cm kadar uzar. Hangi yaşta olursa olsun, boy uzunluğunun değerlendirilmesinde kullanılan ölçü, o andaki boyun hangi büyüme eğrisi diliminde olduğu ve büyüme hızıdır" dedi.
Büyüme hormonu eksikliği düşünülen bir çocuğa, büyüme hormonu testleri yapılarak tanı konulduğunu kaydeden Prof. Dr. Büyükgebiz, büyüme hormonu eksikliği teşhisi konulan çocuklara büyüme hormonu verilerek başarılı bir tedavi yapılabildiğini söyledi.
BU BELİRTİLERİ KONTROL EDİN
'Çocuğunuz bir yılda 5 cm'den az uzuyorsa, büyüme son aylarda yavaşlamışsa ve çocuğunuz akranlarından geri düşüyorsa, son 1 yıldır giysilerinde değişiklik yapmadıysanız, son 1 yıldır ayakkabı numarasında değişiklik olmadıysa, çocuğunuz, sınıfta en küçük olduğu konusunda şikayetçiyse, yaşıtlarından küçük olduğu için içine kapanmış ve kendinden küçük oyun arkadaşları seçiyorsa, yaşıtlarından küçük olduğu için özgüvenini kaybetmiş ve ders başarıları azalmışsa' mutlaka bir çocuk endokrinoloji uzmanını başvurunuz...