Yalova'da üç yıldır "süper meyve" olarak bilinen "aronia" bitkisi üzerinde yoğun bir çalışma yürüttüklerini anlatan Boz, araştırma ve çabalarının olumlu sonuçlandığını, bu önemli ürünü yetiştirmeyi başardıklarını söyledi.
"Bu büyük bir başarıdır. Bu meyve, birçok ülkede sağlık meyvesi olarak da biliniyor. Şimdi bu meyveleri toplayarak topluma hangi şekilde sunacağız onun çalışmasını yürütüyoruz. Kuru meyve olarak da tüketilebiliyor, reçel veya şerbet olarak da sofralara sunulabiliyor. Tüm bu çalışmaların ardından, aronia bitkisinin Türkiye'de yetiştirilmesi için halkımızı bilgilendireceğiz. Devlet eliyle araştırılarak, titiz bir çalışmayla Türkiye'de ilk kez üretilen bu bitkiyi üç yıl önce ektik. Bilimsel olarak sağlık açısından faydalı olduğu tespit edilen bu bitkiyi Türkiye'de üreticilerle tanıştırmak ve yaygınlaştırılmasını sağlamak istiyoruz."
Enstitüde görevli ziraat mühendisi Ayşe Fidancı, bitkinin Türkiye'de bilinmediğini belirterek, Kuzey Amerika'da doğal olarak yetiştiğini ancak son yıllarda dünyanın birçok yerine yayıldığını anlattı.Rusya'da tıbbi bitki
Aronia meyvesinin, yüksek aktivitesi nedeniyle Rusya'da tıbbi bitki olarak kabul edildiğini vurgulayan Fidancı, meyvenin soğuk algınlığı, mide hastalıkları, bağırsak, karaciğer, ve safra kesesi dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların ve radyasyon zehirlenmesinin tedavisinde kullanıldığını ifade etti. Aroniayı tüm Türkiye'de yetiştirmek istediklerini söyledi.
Enstitüde görevli gıda mühendisi Aysun Öztürk de meyvenin kimyasal analizlerini, besin içeriklerini incelediklerini belirterek, "Dünya genelinde taze meyve olarak veya şerbeti tüketiliyor. Biz de aronia ile Türk damak tadına uygun yeni ürünler geliştirmek için çalışıyoruz. Şu anda aronia ile reçel yapmayı planlıyoruz. Biliyorsunuz çağımızın hastalığı kanser. Dünyada tıpçılar bunun üzerinde çalışıyor, çok sayıda bu yönde bilimsel makale de var" diye konuştu.