Tanrıdağ, yaptığı yazılı açıklamada, damarsal kökenli bunamanın genetik faktörlerin yanı sıra çevresel etkenlere bağlı olarak da ortaya çıkabileceğini belirtti.
Ağır metallerin yüksek olduğu ton ve somon gibi büyük balıkların yüksek miktarlarda tüketiminin civa ve merküri zehirlenmesine yol açabileceğini aktaran Tanrıdağ, şunları kaydetti:
"Bu ağır metallerin yüksek olduğu okyanus balıklarının çiğ tüketimi seksüel güçsüzlüğe yol açtığı gibi hipertansiyon yoluyla damar yapılarının bozulması sonucu bellek kaybı üzerinden bunamaya zemin hazırlayabilir. Tüm demanslar içinde damarsal bunamanın Japonya'da en sık rastlanan demans tipi olması da bu hipotezi desteklemektedir."
Oğuz Tanrıdağ, dünyada son yıllarda, "deli dana" hastalığı denilen, virüs yoluyla bunama yapan ölümcül hastalığın artmasında, fast food endüstrisinde kullanılan, "nereden geldiği ve ne işlem yapıldığı belli olmayan etler"in sorumlu gösterilmesine benzer biçimde, çiğ balık tüketiminin de bazı hastalıklara neden olabildiğinin konuşulduğunu vurguladı.Özellikle çiğ balığın sık tüketilmesinin kalp ve beyin damarları üzerinde tahribat yapma yoluyla önce tedaviye dirençli hipertansiyona yol açtığını aktaran Tanrıdağ, "Kronik hipertansiyon üzerinden de bunamaya yol açma riski her geçen gün daha fazla konuşuluyor" ifadelerini kullandı.