Klinik 34 Diş Hekimlerinden Dt. Yücel Levent, beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve çene kavsinin daralması sonucunda 20 yaş dişlerinin kendilerine yer bulamadığını belirterek, 'Diş eti altında kalan ve sürmesinde sorun bulunan dişler radyografik kontrol ile tespit edilip enfeksiyon, ağrı gibi problemler yaşanmadan kolaylıkla ve sorunsuz bir şekilde çekimi yapılabilir. 17-23 yaş aralığında gelişimini tamamlayan 20 yaş dişlerinin bu yaş aralığında mutlaka uzman diş hekimi tarafından muayeneleri yapılmalı ve panoramik röntgen ile durumları kontrol edilmelidir' dedi.
20 YAŞ DİŞLERİ AMELİYATI NASIL YAPILMAKTADIR?
Dt. Yücel Levent, 'Günümüzde sadece seçkin kliniklerde kullanılan piezo cerrahi aletleri ve ileri 3D görüntüleme teknikleri hem hekimlerin hem de hastaların konforunu arttırmıştır. 3D görüntüleme yöntemleri ile dişin komşulukları ve lokasyonu 2D yöntemlere göre kesin ve tartışmasız olarak görüntülenmektedir. Cerrahi prosedürü bu yöntem ile belirlenen dişler, piezo cerrahisi uygulanarak çok daha az kemik hasarı ile çekimleri tamamlanır. Böylelikle ameliyat sonrasında hastaların en büyük şikayeti olan ağrı ve ödem en aza indirilir. 20 yaş dişlerin çıkar çıkmaz çekilmesi yönünde toplumumuzda bir inanış bulunmaktadır. Sanılanın aksine, belli durumlar ve problemler dışında 20 yaş dişlerin çekilmesine gerek yoktur" ifadelerini kullandı.
ÇEKİM SONRASI NELER YAPILMALI?
Ameliyat sonrası oluşan kanamanın durdurulması için yerleştirilen steril tamponlar 45-60 dk ısırılmalıdır. Çekim bölgesinde oluşan ödemin en aza indirilmesi için operasyonu takip eden sürede yanağın üzerinden buz uygulaması yapılmalıdır. Yara tam olarak iyileşene kadar yumuşak gıdalar ile beslenmeli. Operasyonun yapıldığı gün çok sıcak yiyecekler ve içecekler tüketilmemelidir. Çekim sonrasında hekim tarafından verilen antibiyotik ve ağrı kesiciler düzenli olarak kullanılmalıdır' diye konuştu.