Enfeksiyonlara mahruz kalan diş ve çevre dokular şişerler ve ağrılara neden olurlar. Zamanla efeksiyonların etkisi ile ölen diş kökleri ağrıların dinmesine fakat enfeksiyonların sağlam dişlere doğru yayılmasına neden olmaktadır.
Apse belirtileri nelerdir ?
– Dişlerde ve dişlerinde zonklama şeklinde sürekli oluşan ağrılar
– Sıcak yada soğuk yiyecek ve içeceklerde bölgede aşırı derecede hassasiyet
– Yemek yerken hissedilen ağrılar
– Boyun bölgesinde şişmelerin oluşması
– Ateşlenme ve üzerinde yorgunluk hissi
Farklı farklı apse türleri var mıdır ?
İki farklı apse türü vardır. Bunlar;
1- Diş kökünde biriken apse
2- Diş ve diş eti arasında oluşan apseler
Diş köklerinde oluşan apseler ağız bakımının yapılmaması ve oluşan çürüklere müdahale edilmemesinden dolayı oluşmaktadır. Diş ve diş eti arasındaki apseler ise yine günlük olarak ağız bakımının yapılmamasından dolayı diş aralarında kalan yiyecek artıklarının temizlenmeyip burada bakteri ve tartarlarla beraber apselerin oluşmasına neden olmasıdır.
Oluşan apseler nasıl teşhis edilir ?
Diş hekiminiz röntgen ve bir takım tedavi metodları ile apseli diş bölgesinin tşhisini yapacaktır. Röntgen genellikle apseli diş ve diş etlerini bölgenin ne durumda olduğunu çok net bir şekilde götermektedir. Ayrıca dişe buz ve elektrik akımı yollayarak tedavi teşhisi yapılır.
Oluşan apse nasıl tedavi edilmelidir ?
Diş kökünde oluşan apseler için genellikle kanal tedavisi uygulanır. Her diş hekimi diş kanal tedavisi yapabilmektedir. Fakat bu işin uzmanı olan endodontistler diş kanal tedavisini yapmaktadırlar. Bazı durumlarda yanlızca kanal tedavileride yeterli olmamaktadır. Çok ilerleyen vakalarda cerrahi bir işlem gerekebilir. Son çare olarak eğer kanal tedavisi ve cerrahi tedavide mümkün değil ise diş çekilip yerine implant tedavisi uygulanabilmektedir.
Diş eti ve diş arasında oluşan apselerde tedavi ise öncelikle bölge temizlenir ve iltihabın içi boşaltılır. Daha sonra apse yeniden nüksetmeyecek şekilde diş etleri ve dişin kök yüzeyleri arındırılarak temizlenir. Yapılan tedavi aşamalarında diş eti bölgesi uyuşturulmakta ve hasta herhangi bir ağrı yada sızlama hissetmemektedir.
Apse tedavisi sonrasında izlenilen yollar nelerdir ?
Diş hekimi bölgenin temizlenmesinden sonra temizlenme süresini takip eden ilk 6 ay içerisinde bölgenin röntgenini isteyecek ve kemiğin bölgede iyileşmesini, enfeksiyonların yeniden oluşup oluşmadıklarını kontrol edecektir.
Apse tedavi uygulamalarında kanal tedavisi dışında başka yöntemlerde var mıdır ?
Apse tedavilerinde kanal tedavisi dışında cerrahi tedavi uygulamaları da vardır. Bu cerrahi işlemler periodontist uzmanları tarafından gerçekleştirilmektedirler. Yapılan cerrahi işlemlerde diş eti dokuları şekillendirilmekte ve inceltilmektedir. Yapılan işlemle beraber bölgenin temiz tutulması ve enfeksiyonlara karşı korunması kolaylaştırılmış olur.
Yemek artıkları dişimde kalıyor ne yapılması gerekir ?
Eğer diş ve diş etleri arasında boşluklar varsa yemiş olduğunuz yiyecekler bu boşluklar arasında birikebilir ve apse oluşmasına neden olabilmektedir. Böyle bölgeler diş hekimi tarafından kontrol edilerek dolgu işlemi ile bu bölgeler kapatılmalıdır.
Apselerin etkisi ne kadar sürer ?
Apseli bölgenin etkisi diş apsesi tedavi edilene kadar sürer. Bu sürede diş ve kemikler erimeye devam edecektir. Tedavi edilmez ve tedaviye geç kalınırsa diş kaybedilebilir.
Diş apselerin oluşmaması için neler yapmalıyım ?
Diş apselerinin oluşmaması için günlük diş bakımınızı ve belirli aralıklarla diş hekimi kontrollerinizi ihmal etmeyiniz. Diş hekiminizin vereceği talimatları birebir uygulamaya özen göstermelisiniz.
Dişte apse oluştuğu durumlarda neler yapılmalıdır ?
– Dişlerinizin günlük bakımını yapmaya devam edin
– Ağzınızı günde 3 – 4 defa ılık tuzlu suyla gargara yapın
– Çiğnerken apseli kısmı kullanmayın
– Diş ipi kullanma alışkanlığı edinin
– Bol bol sıvı tüketin
– Doktorunuzun tavsiye edeceği ilaçların dılına çıkmayın
– Diş hekimi kontrollerinizi ihmal etmeyin.