Eski Avrupa Katarakt ve Refraktif Cerrahi Derneği Başkanı ve Dünyagöz Hastaneleri Medikal Direktörü Prof. Dr. Ioannis Pallikaris, gözün içindeki bölümlerden çeşitli hastalıkların saptanabildiğini belirterek, "Göz aslında bütün vücudun aynası. Retina tomografisi ile alzheimer gibi bir hastalık saptanabiliyor. Bazı kanser türlerinin ilk saptaması göz muayenesiyle yapılabilir" dedi.
Pallikaris, düzenlediği basın toplantısında, beyin tomografisi yapmadan sadece retinadaki tetkikle kişinin alzheimer hastası olup olmadığını saptayabildiklerini vurgulayarak, Dünyagöz Vakfı'nın etkinlikleri kapsamında görme bozukluğu olan öğrencilerin okuduğu okullarla, öğrencilerin eğitimlerine yardımcı olmak için işbirliği yaptıklarını söyledi.
Türkiye'nin büyük, ekonomisi iyi bir ülke olduğunu dile getiren Pallikaris, "Türkiye'de çeşitli alanlarda yatırımlar yapılıyor ancak bence yatırımcılar, tıpta kullanılan mikro teknoloji yatırımlarına da dikkat etmeli. ABD, Almanya, Fransa, Japonya'da ekonominin en faal olduğu alanlardan biri tıpta mikro teknoloji. Türkiye'nin de bu teknolojiyi yüksek kapasitede kullanabileceğini düşünüyorum, en azından oftalmoloji alanında. Türkiye'de hükümet Ar-Ge konusunda destek sağlıyor. Üniversitelerdeki araştırma kapasitesini görünce bu ürünlerin üretilebileceğini görüyoruz" diye konuştu.
Pallikaris, Ar-Ge'ye yıllık 1 milyon lira bütçe ayırdıklarını ancak daha fazla miktarın vakıf kanalıyla görme bozukluğu ve körlükle ilgili çalışmalar için kullanıldığını belirterek, Ar-Ge araştırmaları için hükümetten de destek talep ettiklerini, uluslararası kuruluşların onay verdiği teknolojiyi kullandıklarını anlattı.
"ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ"
Göz muayenesi ile birçok hastalığın teşhis edilebildiğini söyleyen Pallikaris, soruları yanıtlarken, "Gözün içindeki çeşitli bölümlerden çeşitli hastalıkları saptayabiliyoruz. Göz aslında bütün vücudun aynası. Retina tomografisi ile alzheimer gibi bir hastalık saptanabiliyor. Sadece cihazların kullanılması yeterli değil, bu konuda uzmanlaşmış doktorlara da ihtiyaç var. Bazı kanser türlerinin ilk saptaması göz muayenesiyle yapılabilir" dedi.
Pallikaris, görme engelli çocuklar konusunda da iki okulla görüşmelerini sürdürdüklerini ifade ederek, "Onlara, çocuk için bazı özel makineler, donanımlar vereceğiz. Amaç, bir kampanya düzenlemek ve ülkede bu desteği sağlayacak bir bilinç oluşturmak. Çocukların belli bir bağımsızlığa ulaşmalarını sağlayacak bir teknoloji. İkinci teknoloji, görme bozukluğu olan, net olarak göremeyen çocukların okuma-yazma öğrenmesine katkı sağlayacak bir teknoloji" diye konuştu.
Ar-Ge konusunda çeşitli üniversitelerle görüştüklerini, tıp ve teknoloji alanında üniversitelerle işbirliği yapmak istediklerini belirten Pallikaris, bir süre önce Amsterdam Üniversitesi ile işbirliğine gittiklerini bildirdi.