Bazı gıdalar mide asidine iyi gelir ve üretimini dengeler, ancak bazıları asit üretimini ve rahatsızlığı arttırabilir. Lifli sebzeler, baklagiller ve meyveler mide asidi seviyesini düşürmenize yardımcı olurken yağlı ve baharatlı gıdalar, turunçgiller mide asidini arttıran gıdalar arasında gösterilmektedir.
Sebzeler
Lif bakımında zengin çiğ sebzeler mide asidini düşürmeye yardımcı olur. Bunun yanı sıra eğer kilo vermeye çalışıyorsanız lifli sebzeler daha uzun süren tokluk hissi yaratacaktır. Brokoli, patlıcan, marul, lahana, şalgam, enginar ve lahana diyet lifi bakımından zengin kaynakladır. Ancak yüksek lifli sebzelerden bazılarının gazı arttırdığını unutmayın. Bu sebzeler aynı zamanda midenizin sağlığı için önemli B vitamini içerirler.
Proteinler
Taze balık, baklagiller, fasulye diğer yağsız proteinler size gereken enerjiyi sağlarken mide asidi üretimini dengeler. Dana eti gibi yüksek oranda yağ içeren protein kaynakları ise asit üretimini arttırabilir. Dana eti tüketimini sınırlandırarak, yerine alabalık, somon, ringa, ton balığı, uskumru, barbunya fasulyesi, mercimek ve kuru fasulye gibi besinleri tüketmek mide asidinin aşırı üretilmesini engelleyecektir.
Meyveler
A, C, E vitaminleri ve diğer antioksidanlar bakımından zengin olan meyveler aşırı mide asidi üretimini engeller. Ancak antioksidan bakımından zengin olmasına karşın asidik olan portakal, greyfurt, mandalina gibi meyveler olumsuz etki yaratabilir. Bunun yerine hududu, yaban mersini, böğürtlen, elma, avokado, papaya, kivi ve karpuz gibi meyveleri tüketebilirsiniz.
Atıştırmalıklar ve İçecekler
Öğün başına aldığınız yağ miktarını 3 g altında tutabilirseniz mide asidinin fazla üretimini engelleyebilirsiniz. Aynı zamanda baharatlı gıdalardan, doymuş yağ oranı yüksek hamburger, pizza gibi hazır gıdalar uzak durmak önemli. Kafeinli içecekler, kola gibi gazlı içecekler ve alkolün mide asidi üretimini tetiklediği bilinmektedir.