Hastalık, kontrol altına alınmadığı takdirde beyin kanaması, körlük, felç ve kalp yetmezliği gibi sonuçlara neden olabildiği için ilaç tedavisi gerektirir.
Bunun yanında bitkisel formüllerin de işe yaradığı biliniyor. Ancak hastalıkla ilgili en önemli şey tuz tüketimini azaltmak. Çünkü tuz, hipertansiyonun en büyük tetikleyicisi.
Tansiyon değerlerini düşürebilmek için kullanılabilecek bitkiler ise şunlar:
Sarımsak: Bir dişi yüzde 8 protein, yüzde 15 nişasta, çok miktarda potasyum ve fosfat içeriyor. Tansiyonu düşürmeye yarayan mucizevi bitki olarak kabul görüyor.
Maydanoz: Potasyum yönünden oldukça zengin olan maydanoz, içeriğindeki yüksek klorofil miktarı ile kandaki oksijen oranını artırmaya yardımcı oluyor. Çiğ olarak yenmesi ve suyunun içilmesi tansiyon değerlerini dengede tutuyor.
Limon: Kan basıncını düşürerek tansiyonu dengeliyor.
Kereviz: İçinde bulunan sedanolin, palmitik asit ve gayakol gibi maddeler sakinleştirici etkisi yaptığı için tansiyonu düşürmede etkili oluyor.
Keten tohumu: Kalp hastalıklarına karşı koruyucu özellik gösteriyor, yüksek tansiyonu normal değerlere çekiyor.
Nar: Taze sıkılmış nar suyu kanda oluşabilecek "ACE" enzimini engelleyerek tansiyonu düşürüyor. Aynı zamanda antioksidan madde içeriyor.
Ökseotu: Kaynatılıp içilmesi tansiyon değerlerini dengede tutuyor.
Çilek - Böğürtlen: Her ikisi de yüksek oranda C vitamini ve potasyum içeriyor, tansiyonu dengeliyor.