Kötü kolesterolü düşürmek içinse, ideal kiloda olmak, doğru beslenmek ve düzenli egzersiz çok önemlidir. Bu üç ana noktaya dikkat ederek kolesterolü ve yol açtığı hastalıkları büyük oranda hayatınızdan çıkarmanız mümkün. Kötü kolesterolü düşürmek ve iyi kolesterolü yükseltmek için tavsiye edilen besinler arasında ilk sıralarda; omega 3 yağ asidi bakımından zengin balıklar, lifli tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler ilk sırada gelmektedir. Eğer hali hazırda kolesterol düşürücü ilaçlar kullanıyorsanız beslenmenize takviye yapmadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Kolesterolü düşüren yiyecekler
Gıdalar Yulaf: Kahvaltılık olarak tüketebileceğiniz yulaf ezmesi, mısır gevreği ya da yulaf kepeği LDL kolesterolü düşürür. Yulafa ek olarak yine besin lifi içeren elma, armut, erik gibi meyveleri yiyebilirsiniz.
Fındık: Fındık, kalp sağlığını koruyan ve kolesterolü düşüren E vitamini, lif ve tekli doymamış yağlar bakımından zengin bir yemiştir. Fındığa ek olarak günde 1 avuçtan fazla olmamak üzere ceviz ve badem gibi yemişler kolesterole iyi gelecektir.
Balık: Omega 3 yağ asitleri birçok yönden kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Omega 3 "iyi" kolesterol olan HDL kolesterolü yükseltirken kan basıncını düzenler ve kanı incelterek pıhtılaşmayla damar tıkanıklığı riskini düşürür. Hamsi, sardalye, ton ve somon balıkları iyi birer omega 3 kaynağıdır. Zeytinyağı: Sızma zeytinyağı güçlü bir antioksidandır ve tereyağı, ayçiçek yağı gibi diğer yağlara göre daha az işlendiğinden daha sağlıklı bir yağ kaynağı olarak kullanılabilir. Yüksek kalorili olduğu için özellikle kilo vermeye çalışanlar zeytinyağını günde 2 yemek kaşığından fazla tüketmemelidir. Kolesterolü Yükselten Gıdalar Kolesterol hormon, D vitamini, safra sıvısı için gereklidir ve vücut içinde kan yoluyla taşınır. Kandaki kolesterol arttıkça damar çeperlerinde birikmelere ve sonucunda damar tıkanıklığına varan ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Yukarıda saydığımız kolesterolü düşüren gıdalar damarlardaki bu plakların oluşmasını engellerken aşağıdaki besinler kandaki kolesterolü yükselterek plak oluşma riskini arttırır.
Doymuş Yağ İçeren Yiyecekler: Oda ve buzdolabında katı halde olan doymuş yağ kuzu eti, palmiye yağı, Hindistan cevizi yağı, sığır eti, tereyağı, krema gibi gıdalarda bulunur. Doymuş yağ içeren gıdaların hemen hepsi kandaki kolesterolün yükselmesine katkıda bulunur. Trans Yağ
İçeren Yiyecekler: Trans yağ içeren gıdalar doymuş yağ içeren gıdalar gibi kötü kolesterolü yükseltir. Trans yağlar, gıdaları daha dayanıklı yapmak için hidrojenle işlenen besinlerde bulunmaktadır. Margarin, çerezler, börek, kek, ekmek, kraker, kızarmış yiyecekler, patates kızarması, fast-food ürünlerinin çoğunda trans yağlar kullanılmaktadır. Kolesterol İçeren
Yiyecekler: Hayvansal gıdalar genel olarak kolesterol içerir. Balık, yumurta sarısı, deniz ürünleri, sakatat, tereyağı, peynir, krema, yağlı sür ve süt ürünleri, işlenmiş etler, sosis, salam, sucuk bu gıdalar arasında sayılabilir. Bu tip kolesterol içeren gıdalar dikkatli tüketilirse kandaki kolesterol düzeyleri dengelenebilir, ancak aşırı tüketimi kolesterol seviyesini tehlikeli boyutlarda yükseltecektir.
Kolesterolü Düşürmek İçin Diğer Öneriler
Egzersiz: Düzenli egzersiz kötü kolesterolün karaciğer tarafından iyi kolesterole çevrilmesine yarayabilir. Fiziksel aktiviteler metabolik prosesi uyararak kandaki kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Bu sayede trigliserid damar çeperlerinde plak oluşturmaz ve damar tıkanıklığı engellenebilir. Kolesterolü düşürmek için önerilen egzersiz miktarı, haftada en az 4 gün 30 dakikadan kısa olmamak üzere tempolu fiziksel aktivitelerdir. 12 ile 16 hafta boyunca yapılan düzenli egzersiz sonunda kolesterolü %10 – %20 düşürebilirsiniz.