Kasık ağrısı değişkenlik gösterebilir. Bazen ani başlayan yoğun bir ağrı olabilirken (akut karın ağrısı) bazen de uzun süreden beri devam eden rahatsız edici (kronik kasık ağrısı) bir ağrı şeklindedir.
Ani başlayan ağrılar genellikle acil durumlarda ortaya çıkmaktadır. Akut (ani) olarak başlayan karın ve kasık ağrılarında acil girişim yapılması gereken apandisit, dış gebelik, yumurtalık kisti gibi hastalıkların olma ihtimali yüksektir. Bu tür ağrılarda vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.
Uzun süreden beri olan kronik kasık ağrısı, tanı ve tedavisi güçlük yaratan bir durumdur. Çoğunlukla üreme sistemi ile ilgilidir (rahim, yumurtalıklar). Diğer karın içi organlara ait hastalıklar da zaman zaman kronik kasık ağrısı yapabilmektedir.
Bazı durumlarda ise ağrının bir nedeni yoktur veya saptanamamaktadır. Psikolojik faktörler de kronik pelvis ağrısına neden olabilmektedir.
Kasık ağrısı yapan hastalıklar
– Dış gebelik
– Endometriozis
– Yumurtalık kisti yırtılması
– Mittelschmerz (yumurtlama dönemi ağrısı)
– Myomlar
– Rahim damarlarında varis benzeri genişlemeler
– Rahim, yumurtalık ve tüplerin enfeksiyonları
– Apandisit
– Sistit
– Bağırsak iltihabı
– İrritabl kolon hastalığı
– İskelet sistemine ait hastalıklar
– İdrar yollarında taş.
Kasık ağrısına neden olan hastalığın saptanmasında ağrının tipi çok önemlidir. akut başlayan ağrılar acilen değerlendirilmeli ve tedavi edilmelidir.
Kronik kasık ağrısının nedenini saptamak her zaman kolay olmayabilir. İlk olarak ağrının özellikleri sorgulanır. Daha sonra dikkatli bir muayene yapılır. Bu muayenede jinekolojik muayeneye genel bir vücut muayenesi de eklenmelidir.
Jinekolojik muayenede üreme organları dikkatle değerlendirilir, hemen ardından yapılan ultrasonografi ile inceleme tamamlanır. Bu muayene sırasında rahim ve çevresinde olabilecek enfeksiyonun araştırılması için smear, kültür gibi tetkikler için örnek alınabilir.
Laboratuar yöntemleri ile gebelik testi, tam kan sayımı, kanda enfeksiyon parametrelerinin (ASO, CRP Sedimantasyon gibi) araştırılması yapılır. İdrar yolu enfeksiyonlarının tanısı için tam idrar tetkiki gerekirse idrar kültürü istenir. Barsak patolojileri açısından dışkı tetkikleri istenebilir.
Tanı koymak amacı ile bilgisayarlı tomografi, MRI gibi ileri radyolojik tetkikler gerekebilir. Son olarak kronik kasık ağrısı olan kadınlarda tanı koymak için laparoskopik girişim ile karın içi organların direkt olarak gözden geçirilmesi düşünülebilir.
Kasık ağrısında tedavi hastalığın nedenine yönelik olarak yapılır.
kasık ağrılarına bitkisel kürler
Adet Ağrısı ve sancısı için ayaklarınızı üşütmeyin, soğuk yiyip içmeyin, asitli içeceklerden uzak durun, aşırı yorulmayın ve ağır kal¬dırmaktan kaçının.
TARİF :1
2 kg bal
100 gr polen
100 gr Arı sütü
100 gr anason
100 gr tere tohumu
50 gr üzerlik tohumu
100 gr kimyon
50 gr damla sakızı tamamı dövülüp macun yapılıp 3 öğün aç karnına 1'er yemek kaşı¬ğı yenir.
TARİF 2
2 kg keçi boynuzu pekmezi
100 gr polen
100 gr arı sütü
100 gr Kereviz tohumu
100 gr maydanoz tohumu
100 gr roka tohumu
100 gr pırasa tohumu
100 gr havuç tohumu
50 gr damla sakızı tamamı karıştırılıp macun yapılıp 3 öğün aç karnına 1'er yemek ka¬şığı yenir.
TARİF 3
1 kg bal
1 kg keçi boynuzu pekmezi
100 gr havlucan
100 gr turp tohumu
100 gr mayana
100 gr polen
100 gr saf arı sütü
50 gr damla sakızı tamamı dövülüp karıştırılıp macun yapılır. Ilık sütle, üzüm suyuyla veya sade olarak 3 öğün aç karnına 1'er yemek kaşığı yenir.
TARİF 4
1 kg bal
1 kg Andız pekmezi
100 gr polen
100 gr ürı sütü
100 gr Isırgan tohumu
50 gr karanfil
50 gr havlucan
50 gr kereviz tohumu
50 gr damla sakızı tamamı dövülüp karıştırılıp macun yapılır. 3 öğün aç karnına 1'er ye¬mek kaşığı yenir.
TARİF 5
İncir yaprağı
Kuş burnu
Dut yaprağı
Ayrık otu
Civan perçemi çiçeği
Baldırı kara
Kırk kilit otu
Aynı safa çiçeği
Meyan kökü
eşit miktarda karıştırılır. 2-3 Su bardağı kaynar suya 2 yemek ka¬şığı atılıp 10 Dakika demlenir. 3 öğün aç karnına 2-3 su bardağı içilir.
TARİF 6
Isırgan otu
Okaliptus yaprağı
Ada çayı
Mercan köşk
KekikCivan perçemi
eşit miktarda karıştırılır. 2-3 su bardağı kaynar suya 2 yemek kaşığı koyulup 10 dakika demlenir. Günde 2-3 su bardağı içilir.