2. Kiraz
Kiraz, antosiyanin bileşikler bakımından zengindir ve kişinin enerjik olmasını sağlar. Güçlü antioksidan bakımından zengin olması yönü ile inflamasyonu azaltabilir. Bazı araştırmalar, kirazın artrite karşı koruyucu olduğunu ve artrit belirtilerini hafifletmeye yardımcı olduğunu göstermektedir.
3. Quinoa
Çölyak hastalığı veya gluten duyarlılığınız varsa ve buğday, arpa veya çavdar tüketiyorsanız sizde eklem ağrısı gelişebilir. Eklem ağrıları önlemek için quinoa ve amaranth, pirinç ve darı gibi diğer glutensiz tahılları seçin.
4. Zeytinyağı
Akdeniz diyetinin önemli bir unsuru zeytinyağıdır. Zeytinyağı oleocanthal adı verilen bir madde içerir. Anti-inflamatuar ilaç olan ibuprofen gibi, oleocanthal bileşiği iltihaplanmayı tetikleyen COX-1 ve COX-2 enzimlerini bloke eder. Kısacası Akdeniz diyetinin kullanılması eklem ağrısı ve romatoid artrit ile ilişkili sertliği azaltabilir.
5. Zerdeçal
Altın sarısı olan bu Hint baharatının biraz acı bir tadı bulunmaktadır. Zerdeçal, eklemleri iltihaptan koruduğu hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Bu koruma, içeriğinde yer alan kurkumin maddesi sayesinde olmaktadır.
6. Yeşil Çay
Yeşil çay, sadece eklemler için değil her yönü ile faydalı bir içecektir. İçeriğinde önemli bir anti oksidan olan ve kateşinler olarak isimlendirilen bileşik bulunur. Laboratuar çalışmaları, bu kateşinlerden biri olan epigallocatechin-3-gallate (EGCG) maddesinin osteoartritte meydana gelen kıkırdak hasarı türünden eklemleri korumaya yardımcı olduğunu göstermektedir.
7. Brokoli
Sulforaphane, lahana ailesi içindeki brokoli ve diğer sebzelerde bulunan, güçlü sülfür içeren bir antioksidandır. Sulforaphane maddesi inflamasyona neden olan sitokinler bastırır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar sulforaphane maddesinin, eklem iltihabı azalttığı ve artrit şiddetini azaltabileceğini göstermiştir.
8. Tüm Tahıllar
Tam tahıllı gıdalar -kepekli ekmek, yulaf ezmesi, ve kahverengi pirinç gibi- inflamasyonu azaltarak eklemleri sağlıklı tutmaya yardımcı olabilir. Kilolu yetişkinler üzerinde yapılan bir çalışmada, 12 hafta boyunca tam tahıllar ile beslenenlerde, inflamasyonun bir işareti olan C-reaktif protein (CRP)' nin düşük düzeylerde olduğu belirlenmiştir.